Читај ми!

Британија: Истрага против Раба проширена на још пет тужби за малтретирање

Истрага поводом наводног насилничког понашања Доминика Раба, заменика британског премијера, биће проширена на још пет формалних тужби и то на захтев Ришија Сунака. Британски премијер је у октобру, упркос ранијим оптужбама, Раба поново именовао за свог заменика. То је још један од разлога за нове потресе у Сунаковој влади.

Британски премијер Риши Сунак тражио је проширење истраге поводом наводног насилничког понашања свог заменика Доминика Раба, на још пет формалних тужби, изјавио је данас портпарол британског премијера.

Портпарол је навео да се тужбе односе на време док је Раб обављао функцију министра правде. Постоји укупно осам тужби против Раба, а прве три се односе на време док је био министар правде, спољних послова и Брегзита, пренео је Ројтерс.

Раб, кога је Сунак поново именовао за министра правде и заменика премијера у октобру, негирао је оптужбе за малтретирање подређених. 

Случај Доминика Раба - доказ Сунакове слабости

Како преноси Гардијан, и лабуристи и либералне демократе поново позивају да Раб буде суспендован због истраге поводом његовог насилничког понашања и малтретирања подређених. Посебно зато што је сада реч о осам оптужби против њега.

Ангела Рајнер, заменица лидера лабуриста, рекла је да је Рабов случај само још један од доказа колико је Риши Сунак слаб као премијер.

"Био је свестан репутације Доминика Раба а ипак га је именовао за свог заменика", рекла је лабуристкиња Рајнер. 

Заменица шефа лабуриста инсистира да премијер сада мора да каже зашто Раб није суспендован до исхода формалне истраге али и да јасно стави до знања да ће свако кршење министарског кодекса "резултирати његовом моменталном сменом". Влада би, казала је Рајнерова, морала да предузме хитне кораке како би обезбедила сигурно радно окружење за све запослене.  

Либералне демократе - још радикалније

Дејзи Купер, заменица лидера либералних демократа, казала је да је због толико оптужби на рачун Доминика Раба његова позиција све више неодржива. 

Став либералних демократа, чини се оштријим него лабуриста - они траже да Сунак од раба затражи да поднесе оставку на место министра правде све док се ове притужбе истражују, те да Сунак потврди да неће бити поново именован уколико се оптужбе докажу као истините. 

Било који Сунаков потез нижег значаја би само довео у питање Сунакову тврдњу да ће владати са интегритетом, казала је Куперова, а преноси Гардијан.

Не може бити једно правило за конзервативне министре, а друго за све остале, закључила је заменица либералних демократа. 

 

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво