Читај ми!

Хамас најављује отворени сукоб са Нетанијахуовом десницом у Израелу

Лидери исламистичког покрета Хамас заклели су се на пркос на митингу поводом обележавања 35. годишњице оснивања овог покрета. То је њихов одоговор на формирање једне од најтврдокорнијих десничарских влада у историји Израела. Засад, још немају конкретан одговор на стопу незапослености од 50 одсто у Гази.

На митингу поводом 35 година од оснивања Хамаса у Катиби у Гази пред морем зелених застава лидер овог покрета Јахја Ал Синвар рекао је Палестинцима да је пред њима "отворени сукоб" са Израелом, како је данас пренео Ројтерс.

Лидер Хамаса сматра да комплексу џамија Ал Акса у Јерусалиму, локалитету који поштују и муслимани и Јевреји, који га знају као Храм Маунт, прети затирање од "талмудске, фашистичке, ционистичке, десничарске владе". Јахја Ал Синвар је рекао да ће Хамас на то одговорити силом.

"Доћи ћемо до вас с бескрајним бројем ракета и војника", запретио је Ал Синвар, оптужујући коалицију премијера Бењамина Нетанијахуа за призивање "верског рата".

Ројтерс наводи да су десетине хиљада присталица Хамаса испуниле трг, док се свечана музика чула преко звучника и припадници оружаног крила Хамаса у црним униформама марширали су кроз гомилу.

Митинг, како јавља Ројтерс, догађа се у време када се Нетанијаху спрема да преузме владу као челник коалиције која уједињује његову странку Ликуд с тврдолинијашким верским партијама. Ројтерс подсећа да је Хамас, настао осамдесетих, преузео власт у Гази пошто је победио ривала Фатах на изборима 2006. и задржао упадљиво непријатељство према Израелу.

Откако је тај покрет пре више од годину дана водио десетодневни рат са Израелом који се завршио прекидом ватре, односи између две стране на терену биле су, ако не мирне, онда бар под контролом, оцењује агенција.

Истиче се и то да, упркос насиљу на Западној обали које је однело најмање 165 палестинских живота, Хамас није интервенисао и остао је нем и у августу, када су израелски авиони бомбардовали локације повезане са мање милитантном групом Исламски џихад у Гази.

Како се наводи, међутим, највећи изазов Хамаса је код куће због лоше економске ситуације и стопе незапослености од 50 одсто у Гази, па је покрет под све већим притиском да се побољша квалитет живота за 2,3 милиона Палестинаца, који су се у том граду "нагурали" за последњих 15 година, из Израела и суседног Египта.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво