Читај ми!

Ђаци и наставници протестовали у Будимпешти због отпуштања просветара

Хиљаде наставника, ученика и родитеља протестовали у главном граду Мађарске у знак солидарности са отпуштеним наставницима из угледних средњих школа у Будимпешти, који су остали без посла због штрајкачких активности које влада сматра незаконитим.

Наставници су на протесту у Будимпешти позвали на грађанску непослушност, захтевајући веће плате, решење за све већи недостатак наставног кадра и право на штрајк, јавља Ројтерс.

Учесници протеста су изразили солидарност са отпуштеним наставницима из три угледне средње школе у Будимпешти, који су остали без посла због штрајкачких активности које влада сматра незаконитим.

Ученици су носили транспаренте са натписима "Даље руке од наших наставника" и "Орбанова срамота", док су неки ученици организовали једнонедељно 24-часовно бдење у Министарству унутрашњих послова, које је надлежно за образовање.

"Ово је само психолошки рат... али ми нисмо у рату, ја сам учитељица", рекла је Марија Немеш, 50-годишња отпуштена наставница енглеског, која, како је навела, после скоро 20 година рада зарађује око 600 евра месечно.

Влада је обећала да ће повећати плате наставника, када Европска комисија уплати средства за опоравак.

Након обуставе рада просветара у јануару, влада премијера Виктора Орбана увела је ограничења на штрајк.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да су наставници отпуштени јер су прекршили своје обавезе као јавни службеници.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво