Читај ми!

Индонезија, ништа пре брака - интимни односи кажњиви затвором

Парламент Индонезије ће, према очекивањима, усвојити нови кривични законик којим ће полни односи ван брака бити проглашени за кривично дело, потврдили су тамошњи званичници. Законом ће бити забрањено и заједничко становање парова пре венчања.

Осим одредби које се тичу односа између ванбрачних партнера, потенцијалном променом закона биће забрањено и вређање председника и државних органа и изражавање било каквих ставова који су у супротности са државном идеологијом, пренео је Ројтерс.

Заменик министра правде Индонезије Едвард Омар Шариф Хијариеј рекао је да се очекује да нови кривични законик, који се израђује деценијама, буде изгласан 15. децембра.

"Поносни смо на то да имамо кривични законик који је у складу са индонежанским вредностима", навео је Хијариеј за Ројтерс.

Промене брину привреднике 

Нови законик ће се, уколико буде усвојен, односити и на грађане Индонезије и на странце, због чега су привредници изразили забринутост због тога какву ће штету нови прописи нанети имиџу Индонезије као дестинацији за туризам и инвестиције.

Нацрт закона има пордшку појединих исламских група, али противници указују да се тим документом угрожавају либералне реформе донесене након пада ауторитарног лидера Сухарта 1998. године.

Претходни нацрт кривичног законика, који је био у разматрању 2019. године, довео је до протеста широм земље, уз тврдње демонстраната да ће се предложеним прописима ограничити грађанске слободе.

Критичари новог нацрта наводе да су од тада начињене минималне промене, упркос томе што је влада Индонезије протеклих месеци обављала консултације широм земље како би обезбедила информације о изменама закона.

Андреас Харсоно из организације "Хјуман рајтс воч" рекао је да су предвиђене измене кривичног законика "велики корак уназад за демократију Индонезије". 

Промене кривичног законика разматрају се од 1945. године

Предвиђено је додавање одредбе којом смртна казна може бити преиначена у доживотну робију након десет година доброг понашања осуђеника.

У законику остају одредбе које се тичу забране абортуса, изузимајући жртве силовања, као и казна затвора због "црне магије".

За увреду председника, што може да пријави само шеф државе, предвиђена је максимална казна од три године затвора.

Ревидирање кривичног законика разматра се још од 1945. године, када је Индонезија прогласила независност од Холандије. 

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво