Читај ми!

Немачка вапи за радницима, краћи пут до "зелене карте"

Немачкој је хитно потребна стручна радна снага – зато следеће године уводи нови систем усељавања, заснован на бодовима, а по угледу на Канаду и Аустралију. Циљ је да се годишње у Немачку усели најмање 400.000 људи. Нова мера Берлина утицаће на нашу земљу.

Немачка већ годинама има проблем са мањком радне снаге, а протекла пандемија је то само погоршала, при чему су процене да би до 2035. године на тржишту рада могло да буде чак седам милиона људи мање уколико се досељавање драстично не увећа.

Нови систем би требало да бодује не само квалификације већ и радно искуство, познавање језика, повезаност са Немачком и старост самог кандидата.

Осим тога биће омогућено усељавање и без нострификације диплома или чак без диплома уколико кандидат поседује значајно радно искуство.

"Свакако да ће бити лакши одлазак радника из Републике Србије и Западног Балкана у Немачку. То је нека врста припреме за оно што постоји у Америци и назива се 'зелена карта'. Закључак је – одлазе сви, од возача, фризера, до младих људи који одлазе на студије. Дакле, Немачкој па и ЕУ, али посебно Немачкој као доминантној економији ЕУ, потрeбни су сви", наводи Ненад Јевтовић из Института за развој и иновације.

Досељеници са Западног Балкана не могу ни изблиза да намире потребе немачког тржишта рада којем је наредних година потребно да дође најмање неколико стотина хиљада лекара, медицинског особља, ИТ инжењера, машинских инжењера, али и грађевинских и угоститељских радника.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво