Читај ми!

Конференција у Лондону, како помоћи жртвама сексуалног насиља у зонама сукоба

У фокусу Конференција о спречавају сексуалног насиља у зонама сукоба која се одржава у Лондону су жртве, пре свега у Етиопији, Колумбији и Украјини. Уједињене нације издвојиле су 3,45 милиона фунти за последице те врсте насиља и додатна два и по милиона фунти за правно процесуирање починилаца злочина.

Други дан конференције о спречавању сексуалног насиља у зонама сукоба фокусира се на међународни одговор. На столу су идеје о укључивању жртава у саме мировне процесе, али и рад медија.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је јуче на панелу конференције да су три речи кључне када се говори о системском деловању на искорењивању узрока тог гнусног феномена - превенција, кажњавање и едукација. 

"Новчана обештећења у све већој мери постају начин како да помогнемо преживелима. Они су, заједно са стручњацима из 110 земаља, организовали пројекат Мурад кодекса, како би се побољшало прикупљање и коришћење података о системском сексуалном насиљу у оквиру сукоба", објашњава добитница Нобелове награде за мир Надиа Мурад.

Захвална што је подарила име новоустановљеном кодексу, припадница курдске језидске заједнице Надиа Мурад, и сама жртва сексуалног насиља Исламске државе, истиче да се не треба освртати на постојеће мањкавости, већ фокусирати на оно што је могуће учини за жртве.

"Наш слоган 'За преживеле са преживелима' је кључан. Морамо да слушамо више, а говоримо мање", каже тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан.

Кан своју Међународни кривични суд види као кошницу за прикупљање података, које би поделио са националним правосуђима.

"У случају Украјине схватили смо да морамо одмах да помогнемо. Зато на међународном, али и националном нивоу морамо да будемо много боље припремљени за прилив избеглица, којима је потребна психолошка и друштвена подршка", рекла је немачка комесарка за људска права и хуманитарну помоћ Луисе Амтсберг.

Учесници се слажу да је одсуство жена у раду мировних снага и форензичара велики проблем. За представника Мађарске сексуално насиље везано је за оно верско, а, по његовим речима, најпрогоњенија религија у свету су тренутно хришћани.

"Пре пет година мађарска влада покренула је пројекат 'Мађарско срце'. Уложили смо осамдесет милиона долара у обнову домова хришћана у свим деловима света. Потрошили смо тај новац да бисмо оспособили њихове школе и болнице и помогли да се њихове заједнице развију и остану или да се врате на подручја где су одувек живеле. Помоћ је стигла до милион људи у педесет четири земље", шеф мађарске дипломатије Петер Сијерто.

Иницијатива је овом конференцијом поставила правни, али и финансијски оквир како би у наредној деценији могла да прерасте у глобални ауторитет када је реч о сексуалном насиљу у ратним подручјима. 

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво