Читај ми!

Беч: Аустријанци су у страху од дужих искључења струје

Грађани Аустрије сматрају да је "блекаут" тј. искључење струје на дужи временски период и на већем делу територије - готово известан у наредних 12 месеци. За енергетску кризу или "блекаут" Аустријанци су се припремали и пре украјинског рата. Колико је данас страх од "блекаута" узео маха међу Аустријанцима говоре истраживања јавног мњења Института "Ипсос".

Према овом истраживању Института "Ипсос", 35 одсто грађана очекује да ће у наредних 12 месеци уследити "блекаут", тј. дужи и шири прекид снабдевања електричном енергијом а 49 одсто каже да је извесно да ће се такав сценарио догодити у наредне три године.

Велики страх од "блекаута" има 30 одсто Аустријанаца.

Чак 63 одсто Аустријанаца сматра реалним сценарио "блекаута".

Исто тако, 54 одсто је навело да су већ предузели мере предострожности у својим домаћинствима.

Узнемирујућ је податак да чак половина грађана не би, у случају "блекаута", било спремно да помогне својим комшијама.

Ипак, 68 одсто испитаника је казало да о блекауту постоји много лажних вести.

Иначе, 24 одсто Аустријанаца очекује раст криминала услед "блекаута", 18 одсто страхује од престанка грејања, 13 одсто стрепи од несташице намирница, и 12 одсто је забринуто да ће бити прекинуте све могућности комуникације.

За енергетску кризу или "блекаут", тј. искључења струје на дужи временски период и на већем делу аустријске територије Аустријанци су се припремали и пре украјинског рата. 

Прошле године, рецимо, у новембру, аустријске власти су организовале вежбу "Енергија 21", на којој су грађани увежбавали како се треба правилно понашати у ситуацији потпуне обуставе електричне енергије. Тада је као разлог за вежбу наведена могућност екстремних хладноћа у Европи због којих би могло доћи до повећане потрошње струје. Тако да је још тада, пре украјинског рата, сценарио "блекаута" био високорангирана медијска тема. 

Отуд, садашњи страх од искључења струје у Аустрији није неочекиван. 

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво