Читај ми!

Криза владе у Токију, хоће ли премијер Фумио Кишида морати да да оставку

У протеклих мање од месец дана три министра у јапанској влади присиљена су да дају оставку. То би могло да убрза одлазак премијера Фумија Кишиде.

Јапански премијер Фумио Кишида суочава се са необичном ситуацијом у којој, упркос убедљивој већини у оба дома парламента која би требало да му обезбеди миран рад у наредних неколико година, мора да спасава недавно формирану владу због низа релативно минорних скандала везаних за њене чланове.

Почетком ове недеље министар унутрашњих послова и комуникација Минору Терада практично је смењен након открића популарног недељника Шукан буншу да је исплатио по 40.000 јена (нешто мање од 300 евра) шесторици посланика локалне скупшине у префектури Хирошима у знак захвалности за њихову подршку током изборне кампање 2021. године.

Мада је реч о за јапанске услове симболичним сумама, те исплате су незаконите, а политички значај обарања минситра Тераде лежи у чињеници да је он близак сарадник премијера Кишиде, као и у томе да сам премијер долази из префектуре Хирошима, где је више пута биран за посланика државног парламента.

Треба поменути и да је Терада посредно био умешан и у друге финансијске малверзације везане за финансирање његових политичких кампања - једна од њих је била донација на име особе за коју се испоставило да није међу живима.

У протеклих месец дана још два министра су напустила јапнску владу. Крајем октобра министар за ревитализацију економије Даиширо Јамагава био је присиљен да поднесе оставку када су на видело испливале његове везе са религијском организацијом Унификациона црква, која је последњих година под лупом медија због чињенице да је својим експлоататорским односом према верницима и константним покушајима да се приближи утицајним политичарима владајуће Либерално демократске партије (ЛДП) мотивисала атентатора на бившег премијера Шинза Абеа да почини тај велики злочин.

Јамагавина оставка штетна је по премијера Кишиду нарочито стога што је он претходно већ био извршио промене у саставу владе чији је циљ управо био да се уклоне они министри који имају и најмању везу са Унификационом црквом.

Овог месеца и министар правде Јасухиро Ханаши, за којег медији у Јапану тврде да је један од чланова премијерове фракције унутар ЛДП, морао је да напусти свој положај због изјаве да је његов посао "скроман јер у жижу интересовања медија долази само кад треба да потпише налог за смакнуће" осуђених на смртну казну. Те речи схваћене су као израз лаконског односа према животу и смрти и дужности министра.

Наведене кадровске потешкоће могле би да присиле Кишиду да поново промени састав владе и угрозе његов положај на кормилу државе, будући да се очекује да ће даље умањити ниво подршке коју ужива у гласачком телу и која је већ сада ниска (испод 30 посто). Основни разлози за досадашњи низак степен одобравања су висока инфлација, организација државног помена за трагично преминулог Шинза Абеа који је сам пред смрт био умешан у неколико скандала, те дубоке сумње становништва у вези односа које његова партија има са Унификационом црквом.

Даљи пад јавне подршке за политику владе и личне популарности Кишиде могао би да угрози успех његове партије на локалним изборима заказаним за април следеће године, због чега би унутар партијски притисак да поднесе оставку могао да брзо порасте.

Отуда, мада његова партија има убедљиву већину у оба дома парламента, а Кишида одаје утисак смиреног, добро образованог и умереног политичара који сам не проузоркује скандале, он би могао да ускоро буде присиљен на повлачење са највише функције у држави.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво