Читај ми!

Бајденова администрација: Саудијски принц има имунитет у случају убиства Кашогија

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена саопштила је да престолонаследник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман има имунитет у судском процесу по тужби због његове улоге у убиству америчког новинара Џамала Кашогија. Џамал је данас поново умро, поручује вереница убијеног новинара.

Извршни огранак владе САД, односно Бајденова администрација, утврдио је да у случају убиства Џамала Кашагија "оптужен Мохамед бин Салман, као актуелни шеф једне стране владе, ужива имунитет шефа државе од јурисдикције америчких судова", преноси Ројтерс саопштење адвоката америчког Министарства одбране.

Одлуку америчке администрације, оштро је осудила вереница убијеног Кашогија, која је и поднела тужбу против саудијског принца.

"Џамал је данас поново умро. Мислили смо да ће бити правде од САД, али је поново новац на првом месту", навела је на Твитеру Хатиџе Ченгиз. 

Преокрет у Бајденовом ставу

Ово је преокрет у односу на раније ставове Бајдена изнете током председничке кампање 2019. године, у којима је кривио саудијског престолонаследника за умешаност у убиство Џамала Кашогија 2. октобра 2018. године у Истанбулу, преноси АП.

Краљевским декретом у септембру одлучено је да престолонаследник од оца преузме и место премијера.

Бајденова администрација је у 17. новембра саопштила да сматра да је заштићен од могућег кривичног гоњења у САД, после тужбе коју је против Мохамеда бин Салмана и других поднела Ченгиз са организацијом за људска права "Демократија за арапски свет сада", коју је сам Кашоги и основао.

"Чисто правна одлука" 

Стејт департмент је назвао позив Бајденове администрације да заштити саудијског престолонаследника од америчких судова у случају убиству Кашогија, "чисто правном одлуком".

Савезни судија у Вашингтону дао је америчкој влади рок до поноћи, 17. новембра да изнесе мишљење о тврдњи престолонаследникових адвоката, да високи званични положај принца Мохамеда јесте основ за имунитет у овом случају.

Бајденова администрација је, такође, имала могућност да ни на који начин не износи мишљење, наводи АП.

Заснованост имунитета на суверености, концепт укорењен у међународном праву, сматра да су државе и њихови званичници заштићени од неких правних поступака пред домаћим судовима других страних држава.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара