Читај ми!

Закон ЕУ о дигиталним услугама – дисциплиновање Гугла, Фејсбука...

Закон Европске уније о дигиталним услугама (ДСА) који је ступио на снагу суочиће веће интернет платформе са низом додатних правила у областима попут алгоритамске транспарентности и процене ризика. Веће платформе ће се суочити и са централизованим надзором Европске комисије о заштити података. Посебан режим за платформе са више од 45 милиона корисника.

Платформе имају три месеца да пријаве број активних корисника Европској комисији (до 17. фебруара 2023). Извршна власт ЕУ ће користити те бројеве да би утврдила које су платформе назване ВЛОП (веома велике онлајн платформе) или ВЛОСЕ (веома велики онлајн претраживачи) према том закону, како би се нашле под лупом строжег надзора.

ДСА се примењује на све дигиталне услуге које повезују потрошаче са робом, услугама или садржајем, наводи ЕК.

ЕК саопштава и да закон ствара свеобухватне нове обавезе за онлајн платформе да смање штету и супротставe се ризицима на мрежи, уводи снажну заштиту права корисника на интернету и ставља дигиталне платформе под јединствени нови оквир транспарентности и одговорности.

Осмишљена као јединствени скуп правила за ЕУ, процедуре ће корисницима пружити нову заштиту и правну сигурност предузећима на целом јединственом тржишту.

ДСА је први регулаторни пакет алата на глобалном нивоу и поставља међународно мерило за регулаторни приступ онлајн посредницима, наводи се у саопштењу.

Нова правила 

Нова правила значе и нове одговорности за ограничавање ширења нелегалног садржаја и нелегалних производа на интернету, повећање заштите малолетника, давање корисницима више избора и боље информације.

Обавезе различитих онлајн играча одговарају њиховој улози, величини и утицају у онлајн екосистему.

Сви онлајн посредници ће морати да се придржавају широких нових обавеза транспарентности како би повећали одговорност и надзор. Тако ће, на пример, корисницима бити омогућено да означе илегалну робу, сервис или услугу, а платформе би требало да сарађују са "провереним означивачима".

Посебан режим се уводи за платформе са више од 45 милиона корисника, а то значи и свеобухватне годишње процене ризика од штете на мрежи на њиховим услугама – на пример у погледу изложености незаконите робе или садржаја или ширење дезинформација.

Према ДСА, одговарајуће мере за ублажавање ризика ће морати да буду успостављене и подложне независној ревизији.

Мање платформе и стартапови ће имати користи од смањеног скупа обавеза, посебних изузећа од одређених правила и повећане правне јасноће и сигурности за пословање на целом тржишту ЕУ.

Такође, поновно покретање правилника ЕУ о електронској трговини ће се примењивати на мање платформе и дигиталне услуге, али од 17. фебруара 2024. 

Слобода говора у онлајн окружењу

Нова правила штите основна права корисника у ЕУ и у онлајн окружењу, наводи ЕК.

Нове заштите слободе изражавања ће ограничити произвољне одлуке о модерирању садржаја од стране платформи и понудити нове начине корисницима да предузму информисану акцију против платформе када се њихов садржај модерира.

На пример, корисници онлајн платформи ће сада имати више начина да оспоравају садржај одлуке о модерирању, укључујући и то када су те одлуке засноване на условима и одредбама платформе.

Корисници се могу жалити директно платформи, изабрати тело за вансудско решавање спорова или тражити обештећење пред судовима. 

Нова правила такође захтевају да услови платформи буду представљени на јасан и концизан начин и да поштују основна права корисника.

Веома велике онлајн платформе и претраживачи ће морати да предузму и свеобухватну процену ризика по основна права, укључујући слободу изражавања, заштиту личних података, слободу и плурализам медија на интернету, као и права деце.

Широка овлашћења Европске комисије

ДСА ствара до сада највећи ниво јавног надзора над онлајн платформама широм Уније, како на националном тако и на нивоу ЕУ.

Комисија има овлашћења да директно надгледа ВЛОП и ВЛОСЕ, компаније које појединачно досежу више од 10 одсто становништва ЕУ, отприлике 45 милиона људи.

Поред тога, свака држава чланица ће морати да одреди координатора за дигиталне услуге, који ће надгледати друге ентитете у оквиру ДСА, као и ВЛОП-ове и ВЛОСЕ за несистемска питања.

Национални координатори и Европска комисија ће сарађивати преко Европског одбора за дигиталне услуге. Тај механизам сарадње на нивоу ЕУ биће успостављен између националних регулатора и Комисије.

Комисија успоставља и Европски центар за алгоритамску транспарентност (ЕЦАТ) да би се обезбедило интерно и екстерно мултидисциплинарно знање за помоћ у алгоритамској ревизији.

"Центар ће пружити подршку у проценама да ли је функционисање алгоритамских система у складу са обавезама управљања ризиком које ДСА успоставља за ВЛОП и ВЛОСЕ како би се обезбедило безбедно, предвидиво и поуздано онлајн окружење", наводи се у саопштењу ЕК.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво