Читај ми!

Суд у Хагу утврдио да је малезијски авион оборен ракетом лансираном из Доњецка

Окружни суд у Хагу пресудио је да је авион Малејжа ерлајнса на лету МХ17 изнад источне Украјине оборен ракетом лансираном из противваздушног система "Бук", из поља код Первомајска, Доњецка област, саопштио је судија Хендрик Стенхуис. Два осумњичена држављанина Русије и један држављанин Украјине осуђена су на доживотни затвор, док је трећи држављанин Русије ослобођен.

Суд је навео да је Русија имала потпуну контролу над проруским снагама на том подручју у време када је авион оборен, пренео је Ројтерс.

"Од половине маја 2014. Русија је имала такозвану општу контролу над Народном Републиком Доњецк", рекао је председавајући судија Хендрик Стенхуис мислећи на регион где је авион оборен 17. јула 2014. године.

Рођаци погинулих на лету МХ17 окупили су се у холандској судници пред изрицање пресуда тројици оптужених Руса и једном Украјинцу, пренео је АП.

Пресуда је донета после више од осам година након што је погођен "боинг 777" који је летео из Амстердама у Kуала Лумпур 17. јула 2014. када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

Нико од осумњичених се није појавио на суђењу које је почело у марту 2020. и ако буду осуђени, мало је вероватно да ће у скорије време одслужити казну.

Холандски суд изрекао је доживотне затворске казне тројици осумњичених, којима је суђено у одсуству, због њихове улоге у обарању путничког авиона на лету МХ17 Малејжа ерлајнса изнад Украјине 2014. године.

Двојици бивших руских обавештајних службеника Игору Гиркину и Сергеју Дубинском, као и лидеру проруских снага у Украјини Леониду Kарченку, наложено је и да плате најмање 16 милиона евра одштете рођацима жртава, пренео је Ројтерс.

Сви осуђени су у бегу, верује се да су у Русији, која неће да их изручи, наводи агенција.

Четврти осумњичени Рус, Олег Пулатов је ослобођен.

Kијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, са своје стране, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини.

Украјинске власти одбиле су да доставе податке са својих радара, а САД нису доставиле истрази сателитске снимке, где се, како тврде, види тренутак лансирања ракете.

Без обзира на ратна дејства, Kијев није затварао небо изнад Донбаса за медунарођне путничке авионе.

Kако је изјављивао заменик генералног тужиоца Русије Николај Виниченко, руска страна предала је Холандији не само податке са руских радара, већ и документа која сведоче да је ракета "Бук", која је оборила авион, припадала Украјини и лансирана са територије под контролом Kијева, али су истражитељи игнорисали ту информацију.

Тужиоци и осумњичени имају две недеље да поднесу жалбу.

Руски МСП: Даћемо коментар након што проучимо одлуку холандског суда 

Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће испитати мишљење холандског суда.

"Проучићемо ову одлуку, јер је у свим овим питањима битна свака нијанса. Kада проучимо документ, вероватно ћемо бити спремни да дамо коментар", рекао је на брифингу у Москви заменик портпарола Министарства спољних послова Иван Нечајев, пренео је Ројтерс.

Окружни суд у Хагу пресудио је раније данас да је авион Малејжа ерлајнса на лету МХ17 изнад источне Украјине оборен ракетом лансираном из противваздушног система "Бук", из поља код Первомајска, Доњецка област, саопштио је судија Хендрик Стенхуис.

Суд је навео да је Русија имала потпуну контролу над проруским снагама на том подручју у време када је авион оборен.

Пресуда је донета после више од осам година након што је погођен Боинг 777 који је летео из Амстердама у Kуала Лумпур 17. јула 2014. када је погинуло свих 298 путника и чланова посаде.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво