Читај ми!

Пекинг се огласио поводом разговора који су Си и Тридо имали на ходнику

Кинеско министарство спољних послова саопштило је да кинески председник Си Ђинпинг није критиковао канадског премијера Џастина Тридоа, дан након што се појавио снимак на коме се види како Си на ходнику разговара са Тридоом. Западни медији су навели да га он критикује због цурења информација са заједничког састанка на Самиту Г-20 на Балију.

На снимку који су објавили канадски емитери, Си и Тридо стоје један поред другог и разговарају помоћу преводилаца на самиту на индонежанском острву Бали.

"Све о чему смо јуче разговарали појавило се у медијима. То није примерено. Ко је озбиљан води дијалог уз међусобно поштовање. У супротном је тешко рећи шта ће бити резултат", рекао је наводно Си на мандаринском, смешећи се.

Тридо је њему одговорио да у Канади верују у слободне и отворене разговоре.

"У Канади верујемо у слободан, отворен и искрен дијалог и то је оно што ћемо наставити да имамо", рекао је Тридо.

Навео је и да се нада да ће дијалог бити настављен и додао да жели конструктивно да сарађује са Сијем. Међутим, додао је, постојаће и ствари у вези са којима неће постојати сагласност.

Си је само поручио "створите те услове", и потом рукујући се са Тридоом наставио свој пут.

Из Пекинга поручују да је реч о нормалној ситуацији.

"Видео који се појавио је заиста био кратак разговор двојице лидера током самита Г20. Ово је врло нормално. И немојте мислити да то треба тумачити као критику од стране председника Сија, да он оптужује било кога", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Јучерашњи састанак био је први између Тридоа и Сија после више од три године.

Тај састанак, међутим, није третиран као остали сусрети Сија са другим лидерима, већ је окарактерисан као незваничан разговор.

Према писању канадских медија Тридо се током разговора пожалио на кинеско мешање у демократију Канаде. 

"Желим да нагласим да се Кина никада не меша у послове других земаља", поручио је портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

Рекао је да Пекинг подржава искрену размену мишљења све док се одржавају на равноправној основи, и додао да се Кина нада да ће Канада предузети мере за побољшање билатералних односа. 

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво