Читај ми!

Републиканци преузимају контролу над Представничким домом Конгреса

Према последњим пројекцијама, републиканци ће преузети контролу над Представничким домом Конгреса. Демократе су раније обезбедиле контролу над Сенатом.

Републиканска партија је од 2019. била мањина у доњем дому Конгреса, а освајање већине представља озбиљан ударац за председника Џоа Бајдена, пишу амерички медији.

Након преузимања дужности у јануару, републиканци ће моћи да блокирају законодавне приоритете Беле куће, да одлучују о томе који предози ће доћи до седницу и имаће прилику да покрену истрагу одбора у вези са Бајденовом администрацијом. 

Неколико републиканаца у Представничком дому већ је рекло да намеравају да истраже Хантера Бајдена, председниковог сина, и да испитају политику администрације када је реч о коронавирусуу и јужној граници.

Калифорнијског посланика Кевина Макартија, његове колеге су ове недеље номиновале за следећег председника парламента, највишу позицију у Конгресу и другу најмоћнију у земљи.

"Поносан сам што могу да објавим да је ера једнопартијске, демократске владавине у Вашингтону завршена", рекао је Макарти после гласања унутарстраначког руководства у уторак.

У твиту у среду увече, он је написао: "Американци су спремни за нови правац, а републиканци у Представничком дому спремни су да то остваре".

Бајден је у среду честитао Макартију на освајању већине у Представничком дому. "Спреман сам да радим са републиканцима у Представничком дому како бисмо остварили резултате".

Да подсетимо, демократе су раније освојиле контролу над Сенатом, обезбедивши 50 места са могућношћу да добију још једно у другом кругу гласања у Џорџији следећег месеца.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара