Читај ми!

Јапан отвара своје луке за међународне путнике после више од две и по године

Јапанске власти, више од две и по године од масовне заразе ковидом на броду "Дајмонд принсес", дозволиће обнављање међународног поморског путничког саобраћаја.

Јапанска влада ће ускоро дозволити обнављање међународног путничког бродског саобраћаја, јављају медији у Земљи излазећег сунца, преносећи изјаву министра земље, инфраструктуре, саобраћаја и туризма Тецуа Саита. 

То значи да ће крузери, који могу да понесу више хиљада људи и често функционишу као прави инкубатори вируса, први пут после више од две и по године обуставе због епидемије ковида 19, моћи да посете јапанске лучке градове попут Јокохаме, Кобеа или Нагасакија.

Последњи такав крузер, чувени брод "Дајамонд принсес" допловио је у фебруару 2020. на самом почетку епидемије у луку Јокохама и привукао велику пажњу светске јавности

На конференцији за штампу одржаној јуче у Токију, министар Саито је рекао да ће међународни поморски саобраћај бити обновљен чим бродске компаније обаве потребне консултације са руководствима лука.

Предуслов за одобравање уласка путничких бродова у Јапан биће да су сви путници вакцинисани бар два пута, а чланови посаде најмање три пута.

Одлука јапанске владе углавном се поздравља као коначна нормализација живота и економије. Сумњу донекле баца чињеница да, у тренутку када је објављена, у аустралијском граду Сиднеју у карантину "седи" путнички брод "Маџестик принсес" са око 800 заражених.

Треба и рећи да је у Јапану данас, упркос поодмаклој вакцинацији, забележено више од 107 хиљада нових случајева заразе, што међу грађанима додатно изазива скепсу због одлуке о обнови путничког бродског саобраћаја, мада је јасно да су најновији сојеви вируса знатно блажи од делта или британског соја.

Упркос тим страховањима, податак да је Јапан у 2019. години, пре удара новог корона вируса, забележио чак 2,15 милиона улазака у земљу захваљујући путничким бродовима сигурно радује домаће угоститеље.

С друге стране, јесте истина да учесници морских крстарења која обухватају више земаља у просеку на копну проводе мање времена од туриста који циљано долазе на одређену дестинацију.

 Чувени или злогласни крузер "Дајамонд принсес"

Крузер "Дајамонд принсес" са 3.711 путника и чланова посаде је 4. фебруара 2020. пристао у луку Јокохама, на свега пар десетина минута градским превозом од престонице Токија, и тамо остао три недеље у изолацији, јер је на њему детектовано присуство новог корона вируса.

За то време на укотвљеном пловилу заразило се 712 људи, од чега је 14 преминуло. 

Јапанска и светска јавност с великим интересовањем су пратили ситуацију на броду, јер је он био један од првих случајева масовне заразе ван Кине.

Поједине стране владе захтевале су да њихови држављани буду пуштени из карантина и пребачени у своје земље.

Притом, од степена успешности обуздавања вируса на крузеру зависило је и то да ли ће бити угрожено одржавање летњих олимпијских игара заказаних за јул исте године.

Након окончања карантина испоставило се да су неки од медицинских радника ангажованих из различитих делова Јапана да збрину путнике и посаду због неприкладне заштите пренели вирус у заједнице из којих су дошли и тако потпалили епидемију у земљи.

Такође, одлука да се не дозволи путницима да се искрцају и оду у карантин у болнице на копну касније је критикована као погрешна. Зараза се распалила на самом броду, проширивши се са свега десет на чак 712 особа.

"Дајамонд принсес" ("Дијамантска принцеза"), пловило у британском власништву вредно је пола милијарде долара. Овај крузер је изграђен у Јапану и на своје прво путовање пошао је 2004. године, а напустио је "земљу излазећег сунца" крајем марта 2020. пошто је извршена темељна дезинфекција.

Бродови као свадбене платформе

У две и по године од тада наовамо у Јокохаму су пристајали само ретки бродови који су саобраћали на унутрашњим линијама.

Поједине јапанске бродске компаније у првој години епидемије покушале су да остану присутне у медијима и свести потенцијалних корисника и да обезбеде бржи опоравак тако што су унапред нудиле јефтине аранжмане за крстарење по светским морима за постковид доба, али је сваки нови талас вируса то њихово настојање поткопавао.

Пристаништа и бродске компаније настојали су да ублаже катастрофалне губитке које је проузроковала епидемија тако што су изнајмљивали свој простор, односно, бродове за прославе и церемоније, попут венчања.

Бродски терминал у Јокохами, захваљујући спектакуларном погледу који пружа на Токијски залив и обалу града и свом модерном архитектонском изгледу и током епидемије је привлачио љубитеље фотографије и грађанство жељно изласка у шетњу.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво