Читај ми!

Маск против Трговинске комисије САД – уплашени адвокати, плави беџеви и ракете

Твитер Илона Маска наишао је на изненадну и необичну критику Федералне трговинске комисије (ФТЦ) у Вашингтону, након хаотична 24 сата у којима су нова правила претплате покренула гомилу лажних "проверених" налога, а кључни руководиоци за приватност и безбедност су дали отказ. Нико није изнад закона, па ни Илон Маск, упозорава ФТЦ.

Увођење нове политике, по којој корисници Твитера могу да купују верификације за осам долара месечно, покренуло је талас лажних налога, од којих сваки носи плави штрикл. На лажним налозима имитиране су јавне личности - Доналд Трамп, Џорџ Буш, Руди Ђулијани и председник САД Џозеф Бајден.

На налогу "Џо Бајден" твитоване су опсцене шале пре него што је уклоњен, а лажни Руди Ђулијани је понудио борбу против Алана Дершовица. Талас лажних налога запљуснуо је свет спорта, где је "проверени" налог, који се представља као Леброн Џејмс, затражио трејд.

Многи су искључени, али пошто је половина радне снаге Твитера отпуштена, компанија се бори да их обузда.

Услед таласа промена, главни људи Твитера за сајбер безбедност, приватност и усклађеност поднели су оставке. Јоел Рот, шеф Твитера за поверење и безбедност, и Робин Вилер, шеф пословне јединице која се бави оглашивачима, напустили су компанију.

Након што је Илон Маск преузео Твитер, обојица су били кључни играчи у напорима да се умире забринути оглашивачи, а Рот је често јавно уверавао да компанија још може и уме да задржи садржај мржње ван платформе. Рот је био у компанији седам година.

Превирања су донела оштро упозорење федералних регулатора.

"Са дубоком забринутошћу пратимо недавна дешавања на Твитеру", навео је портпарол Федералне трговинске комисије, додајући да ни "извршни директор или компанија нису изнад закона и компаније морају да поштују наше декрете о сагласности". Саопштење ФТЦ-а је необичан потез регулатора који ретко даје изјаве пре спровођења мера.

Твитер је тренутно под два декрета о сагласности ФТЦ-а због ранијих кршења безбедности и приватности. У мају је компанија кажњена са 150 милиона долара због кршења првог декрета о сагласности из 2011. године, а компанија остаје под надзором.

"Наш ревидирани налог о сагласности даје нам нове алате за осигурање усклађености и спремни смо да их користимо", рекао је портпарол ФТЦ-а.

Забринути и адвокати Твитера 

Интерно упозорење адвоката Твитера од четвртка изазвало је озбиљну забринутост због тога колико брзо Маск приморава инжењере компаније да изврше промене - и како би то могло да одведе компанију право у будуће кршење правила ФТЦ-а.

"Током последње две недеље, Илон је показао да му је стало само да надокнади губитке које је претрпео због неиспуњавања обавезе да купи Твитер", наводи се у поруци на Слеку.

Увођење плаћене верификације обично би било много спорије како би се осигурала усклађеност са законима о приватности и другим прописима, али Масков "махнити темпо" значи да је процес сада на одговорности инжењера, наводи се у писму.

"Предвиђам да ће управа бити под притиском да од вас тражи да избаците промене које ће вероватно довести до великих инцидената", наводи се у писму.

Твитерови адвокати страхују да би Маск био спреман да не поштује ФТЦ, ризикујући милијарде долара казни за компанију.

"Чуо сам Алекса Спира (садашњи шеф правног сектора) како каже да је Илон спреман да преузме огроман ризик по компанију и њене кориснике, јер 'Илон лансира ракете у свемир, не плаши се ФТЦ-а' ", наводи се у писму адвоката.

Нови власник "Твитера" рекао је да би компанија следеће године могла да изгуби милијарде долара и да банкрот није искључен.  

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво