Читај ми!

Избори у САД као референдум – поларизовано америчко друштво одбројава дане до битке за Конгрес

У САД се одбројавају последњи дани до избора на пола мандата за чланове оба дома америчког Конгреса, али и гувернере и локалне власти. Осми новембар је кључни и завршни дан гласања, јер су рани избори и гласање поштом већ стартовали. Бирачи су, судећи по анкетама, наклоњенији републиканцима када је реч о Доњем дому Конгреса, али, у нешто неизвеснијој трци, и за трећину чланова Сената. Међуизбори се оцењују и као референдум о актуелној администрацији демократе, председника Џозефа Бајдена, која се суочава са бројним изазовима у време велике поларизације америчког друштва.

Колико коштају храна, стан, одећа, гориво? То на првом месту покреће америчке бираче. И по анкетама, међу њима претежу републиканци. Јер САД се суочавају са четрдесетогодишњом инфлацијом и непроглашеном рецесијом. Плус пораст криминала. Насупрот томе, демократе актуелног председника Бајдена кандидују саму демократију.

Председник САД Џозеф Бајден поручио је да је демократија заснована на гласачком листићу.

"Ово је тренутак који дефинише нацију. Сви морамо да говоримо једним гласом, без обзира на партијску опредељеност. Нема места у Америци за политичко насиље", истакао је Бајден.

Бивши председник САД Барак Обама осврнуо се на право на абортус.

"Кажу - одлуку о абортусу би требало да донесу доктори и политички лидери. Стварно? Да питате градоначелника, шерифа?  То је ваша одлука и ако то није вредно да издвојите 15 минута да гласате, не знам шта јесте", рекао је Обама.

Завршне речи најачих играча пред одлучујућу битку 

Завршне речи пред одлучујућу битку за Доњи дом Конгреса и Сенат резервисане су за најјаче играче обе партије. Код републиканских бирача и даље неприкосновени Доналд Трамп.

"Погледајте све ове људе! Они мисле да ћу вечерас да објавим кандидатуру за председника. Обећавам, врло брзо бићете веома срећни!", поручио је Трамп. 

Дописник РТС-а из Вашингтона Ненад Зафировић напомиње да има и неких републиканаца који нису најсклонији Трампу и они настоје да га придобију, јер су свесни да тренутно представља најјаче крило партије.

Међутим, додаје, и када постоји перцепција дела демократа да Бајден није довољно агилан и да је потребан неко ко је ефикаснији, неко ко оставља утисак, Обама може да одигра сличну улогу.

Финале кампање на најважнијем месту

И демократе и републиканци су у завршници кампање на најважнијем месту.

Пенсилванија је једна од шест неодлучних држава које ће одлучивати о изборима, неизвеснијим него обично. Јер на изборима на пола мандата, бирачи готово по правилу кажњавају партију актуелног председника.

У прилог тезама о историјским међуизборима је и наговештај велике излазности. Оно што се зна, каже Зафировић, јесте да је до сада гласало скоро 40 милиона Американаца.

"Број њих који се пријавио за рано гласање је 50 милиона, али пошто су избори за два дана, очекује се да ће та цифра бити 50 одсто", додаје Зафировић.

Очекује се "црвени талас" победа у низу држава 

Доцент Факултета политичких наука Милан Крстић наводи да се очекује "црвени талас", односно победа републиканаца у низу држава које су сада изазовне за исход, односно у којима постоји велико надметање републиканаца и демократа, и где ће исход бити "кнап" победа једних или других.

"Републиканци имају предност у читавом низу тих држава, и за Сенат могу однети превагу, док се за Представнички дом може очекивати готово извесна победа републиканаца", објашњава Крстић.

То квари планове Бајденовој администрацији јер, како се оцењује, где год је потребна законодавна подршка, наићи ће на препреку републиканске већине, на коју указују анкете.

Друштво је поларизовано, да ли су могући немири 

Избори се одржавају у атмосфери снажне поларизације америчког друштва, када ни сам насилни покушај спречавања предаје власти 6. јануара 2021. под оптужбама за изборну крађу, још није добио пун судски епилог.

"И поред поларизације и поред тога што сте поменули тај 6. јануар, где је било озбиљно, и поред групе могућих конгресмена и сенатора који и даље тврде да је Трамп победио – не очекују се било какви немири", каже Зафировић.

Очекује се да међуизбори наговесте и каква ће бити председничка трка 2024. године. Рејтинг Џозефа Бајдена остаје низак, док је питање дана, када би, после међуизбора, званичну кандидатуру за Белу кућу могао да најави Доналд Трамп.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара