Читај ми!

Нови савези унутар НАТО – Немачка предлаже "Европски небески штит", Француска одбила да стави потпис

Немачка је покренула иницијативу "Европски небески штит" коју је подржало још 14 чланица НАТО-а, као и Финска. Реч је о обједињеном систему противваздухопловне заштите. Француска је одбила да стави свој потпис. Стручњаци упозоравају на све затегнутије односе између две силе. Ко се око кога окупља и због чега се стварају савези унутар НАТО-а?

Пад беспилотне летелице у Загребу у марту ове године, потврдио је бојазан НАТО-а да систем противваздухопловне одбране не функционише, кажу стручњаци.

"Кишобран над Европом показао је сву рањивост, јер нису имали адекватне ракетне системе који би покрили све висине, од малих и средњих до великих", каже пуковник у пензији, дугогодишњи чувар неба над Србијом Миодраг Савић.

"Европски небески штит" долази после "стратешког компаса", акционог плана о заједничкој европској одбрани, усвојеног у марту.

Тај план, између осталог, предвиђа да би до 2025. године требало да буде спремна заједничка интервентна јединица од 5.000 војника. Немачка ће у прво време ставити на располагање своје снаге за срж формације. 

"Сматра се да је руска инвазија на Украјину допринела томе, да се условно речено Европа пробуди и да схвати да су јој потребни неки њени одвојени и независни системи одбране. Иницијатива је један од таквих покушаја које можемо да видимо", истиче Хелена Иванов из друштва "Хенри Кисинџер". 

Ко није потписао иницијативу

Нову немачку иницијативу нису потписале све европске чланице НАТО-а, међу њима су Француска, Пољска, али и Хрватска која, како се показало, нема ефикасну противваздухопловну одбрану. Париз и Берлин имају стари проблем: немачко оружано ослањање на Вашингтон. 

"Француска је имала специфичан положај, политички и војни, у оквиру НАТО-а. Конкретно, Французи су увек развијали своје аутономне системе ПВО, један од њих је 'Мистрал' са разним варијантама. Једну од тих варијатни, између осталог, купила је и наша земља, а и Хрвати планирају набавку 'Мистрала'", подсећа Савић. 

Зашто је Немачка покренулу иницијативу 

Хелена Иванов подсећа да Француска замера Немачкој што је неке одлуке донела унилатерално, без претходне консултације. 

"Французи сматрају и да поједине одлуке које Немачка унилатерално доноси, нису нужно у најбољем француском интересу. Исто се поставља и за ову иницијативу. Иако су у претходних неколико дана рекли да су вољни да наставе преговоре и потенцијално размотре, Французи за сада нису заинтересовани да буду део иницијативе", додаје Иванов.

У стручној јавности нагађа се да је Немачка покренула иницијативу како би покушала да добије америчке дозволе за набавку израелских система ПВО.

С друге стране, систем ИРИС-Т кратког домета, који развија 10 година, Берлин је послао Украјини. После тестирања у реалним ратним условима, планира да га уведе у своје наоружање.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара