Читај ми!

Неподношљиво загађење ваздуха у Њу Делхију, затварају се школе

Пошто је у престоници Индије и даље висок ниво загађења ваздуха, oсновне школе у Њу Делхију биће затворене од суботе, а разматра се и ограничење друмског саобраћаја.

Концентрација ПМ 2,5 честица које се таложе у плућима становника Њу Делхија је далеко виша од безбедносних смерница Светске здравствене организације (СЗО), а забележене цифре у већини мерних станица су близу или веће од 400, што је у категорији "тешког" или "опасног" загађења, наглашава Ројтерс.

"Од сутра затварамо све основне школе у Њу Делхију. Такође укидамо школске активности на отвореном", саопштило је надлежно министарство на конференцији за новинаре, уз напомену да се разматрају ограничења у друмском саобраћају због загађења.

Одлука да се неке школе затворе уследила је након што су забринути родитељи и еколози на друштвеним мрежама позивале власти да размотре утицај загађења на децу.

Званичници у Ноиди, предграђу Њу Делхија, у четвртак су наложили свим школама да држе наставу преко интернета за ученике до осмог разреда.

Њу Делхи је град са око 20 милиона становника и најзагађенија престоница на свету.

Сваке зиме је обавијен смогом јер хладан, тежак ваздух задржава грађевинску прашину, емисије возила и дим од сагоревања остатака усева у суседним државама Харијана и Панџаб уочи нове сетве, напомиње британска агенција.

Савезна влада разматра и ограничење броја возила на путевима.

Индијски савезни одбор за контролу загађења забранио је у четвртак увече улазак дизел камиона који превозе неесенцијалну робу у Њу Делхи.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара