Читај ми!

Сенка избора у Бразилу - ћутање Болсонара, камионџије и ружичаста плима Латинске Америке

Жаир Болсонаро неће јавно говорити о свом поразу на председничким изборима у Бразилу до уторка, рекао је један од министара, усред сумње да ли ће крајње десничарски националиста прихватити победу левичарског ривала Луиза Инасија Луле да Силве. Иако Болсонаро није признао пораз, његови сарадници су одржали прве контакте са Лулиним штабом о будућој транзицији власти.

Сенка избора у Бразилу - ћутање Болсонара, камионџије и ружичаста плима Латинске Америке Сенка избора у Бразилу - ћутање Болсонара, камионџије и ружичаста плима Латинске Америке

Болсонаро је одустао од коментара како би могао да припреми говор, рекао је Ројтерсу министар комуникација Фабио Фарија. Али, остаје нејасно да ли ће Болсонаро признати пораз, на шта су га охрабривали његови савезници.

Бразил је на ивици, наводи агенција, док камионџије које подржавају Болсонара постављају блокаде на путевима широм земље у знак протеста због повратка на власт Луисa Ињасиja Лулe да Силвe. Неке камионџије су позвале на војни удар. 

Протести који су се проширили у пољопривредним деловима Бразила нису пореметили испоруке житарица, али су пољопривредни лобији упозорили да би они на крају могли да утичу на извоз.

Бразилска федерална полиција за ауто-путеве саопштила је да је 321 протест делимично или потпуно блокирао путеве у 26 држава. Камионџије, које су имали користи од тога што је Болсонаро смањио трошкове дизела, представљају део његових кључних бирача.

Фарија, министар комуникација, рекао је да Болсонаро ради са генералним адвокатом на утврђивању мера за "чишћење" ауто-путева.

Камионџије су се надале да ће Болсонаро подржати блокаде на путевима, али председникови политички сарадници су позвали Болсонара да прихвати изборни пораз како би угушио протесте који се шире, изјавио је виши службеник његовог предизборног штаба.

Разговори о транзицији власти 

Иако Болсонаро није признао пораз, његови сарадници су одржали прве контакте са Лулиним штабом о будућој транзицији.

Потпредседник Хамилтон Мурао разговарао је телефоном са Лулиним новоизабраним потпредседником Гералдом Алкмином и признао Лулину победу, рекао је портпарол Алкмина.

Касније је председница Радничке партије Глеиси Хофман позвала Болсонаровог шефа кабинета Ћира Ногеиру на, како је њена портпаролка рекла, "срдачан" и "с поштовањем" разговор.

Одлазећи председник тек би требало да позове свог ривала да му честита на победи.

"Ускрснуће" и борба за демократију

У победничком говору у недељу увече, Лула је обећао да ће строго надзирати илегалну сечу, рударење и отимање земљишта који су довели до наглог уништавања амазонске прашуме у последње четири године под Болсонаром.

Представљајући изборе као битку за демократију, Лула је обећао да ће ујединити дубоко подељену земљу и прославио је оно што је назвао својим "ускрснућем".

Лула је рекао да ће бити и председник свих 215 милиона Бразилаца, не само оних који су гласали за њега.

"Ми смо једна земља, један народ, један велики народ", рекао је Лула.

Врховни изборни суд прогласио је Лулину победу који је освојио 50,9 одсто гласова, наспрам 49,1 одсто колико је гласало за Болсонара.

Ружичаста плима 

Лулина победа консолидује нову "ружичасту плиму" у Латинској Америци.

То значи да ће левица управљати свим главним економијама у региону након низа изборних успеха од Мексика до Аргентине последњих година.

Аргентински председник Алберто Фернандез долетео је у Сао Пауло да се састане са Лулом у понедељак и поздравио "нову еру у историји Латинске Америке", како је рекао, време наде и будућности.

Извор фотографије са почетка текста: EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво