Читај ми!

Шеф полиције Јужне Кореје признао да је одговор на стампедо био "неадекватан"

Шеф полиције Јужне Кореје Јун Хи Кеун рекао је да осећа "велику одговорност" због стампеда у којем је погинуло више од 150 људи. Признао је да је контрола у тој области била "неадекватна", након што је претходно откривено да је само 137 полицајаца управљало скупом од више од 100.000 људи.

У стампеду за Ноћ вештица у Сеулу погинуло је 156, а повређено 152 људи, док је на болничком лечењу у тешком стању 30 особа.

Јун Хи Кеун, шеф Националне полицијске агенције, рекао је на конференцији за новинаре да је упућено више позива који су упозоравали на потенцијалну несрећу.

Полиција у Сеулу саопштила је да је први позив на број за хитне случајеве Јужне Кореје стигао у 18:34 по локалном времену и да је било још 10 позива у наредна три и по сата.

Шеф полиције је рекао да ће полиција спровести "брзу и ригорозну интензивну истрагу" како би видела да ли су предузете одговарајуће мере по пријему позива и да ли су полицајци реаговали на одговарајући начин.

Признао је да је контрола људи у области Итаевон била "неадекватна", након што је раније откривено да је само 137 полицајаца послато на задатак да контролише више од 100.000 људи.

Председник Јужне Кореје Јун Сук Јеол је рекао да је управљање толиким бројем људи потребно да се побољша. 

"Требало би да смислимо конкретне мере безбедности како бисмо управљали масом, не само на овим улицама где се догодила ова огромна катастрофа, већ и на другим местима као што су стадиони и концертне сале где се окупља велики број људи", казао је јужнокорејски председник.

До трагедије је дошло у суботу увече на прослави Дана вештица, када се у једном тренутку неколико стотина људи нашло на низбрдици, у тесној уличици широкој само четири метара, одакле нису могли да се склоне или изађу, па су почели да падају једни преко других, пренела је агенција Јонхап.

Стампедо је кренуо када су људи почели да падају једни преко других као "домине" и да се у метежу због гужве гомилају једни на другима, због чега многи нису могли да дођу до ваздуха или су прегажени, рекли су очевици.

То је највећа трагедија у Јужној Kореји од 2014. године, када је потонуо трајект и утопиле се 304 особе, највише средњошколаца.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво