Читај ми!

Сукоб полиције и студената на универзитетима широм Ирана

Упркос упозорењима Револуционарне гарде и паравојних снага Басиџ о забрани протеста, ирански студенти су се и данас окупили на универзитетима широм земље, што је изазвало сукобе с полицијом, јавља Ројтерс позивајући се на снимке с друштвених мрежа.

У протестима широм Ирана, који су почели због смрти 22-годишње Махсе Амини 16. септембра, погинуло је најмање 250 демонстраната, а на стотине њих је ухапшено, пренео је Ројтерс.

Командант иранске Револуционарне гарде Хосеин Салами упозорио је раније демонстранте да је субота последњи дан за њихов излазак на улице.

Међутим, видео-снимци на друштвеним мрежама, за које Ројтерс наводи да не може да провери њихову веродостојност, показују сукобе између студената и полиције за нереде и снага Басиџа на универзитетима широм Ирана.

Безбедносне снаге су покушале да блокирају студенте у универзитетским зградама, испаљивајући сузавац и у неким случајевима тукући демонстранте палицама, који су скандирали "осрамоћени Басиџ губи се" и "Смрт Хамнеију".

Махса Амини (22) преминула је у истражном затвору иранске полиције за морал, где је била затворена због "неприкладног одевања", након чега су избили масовни протести широм земље, а иранска полиција је реаговала употребом силе.

Ирански патолог је у извештају навео да Махса Амини није умрла од удараца у главу и удове већ због престанка рада више органа узрокованог церебралном хипоксијом.

Њена смрт покренула је бројне протесте у Ирану и широм света, а десетине људи су страдале у гашењу тих демонстрација. 

Првобитно су протести почели као гнев због смрти Аминијеве, али су прерасли у народну побуну људи из свих слојева друштва, наводе западне новинске агенције.

Студенти и жене имају истакнуту улогу у протестима, палећи своје мараме док маса позива на смрт врховног вође ајатолаха Алија Хамнеија и рушење Исламске републике, преноси Ројтерс.

Власт у Техерану оптужује САД и друге западне земље за умешаност у протесте.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије