Читај ми!

Други круг председничких избора у Бразилу - Лула против Болсонара

У Бразилу су данас отворена биралишта за други круг председничких избора, на којима се очекује да ће више од 120 милиона грађана бирати између актуелног председника, десничара Жаира Болсонара и бившег председника, левичара Луиса Ињасија Луле да Силве.

Коначни резултати могли би да буду познати неколико сати након затварања биралишта пошто се гласа електронским путем, преноси АП.

Већина анкета за испитивање јавног мњења показала је да је Лула да Силва у предности, мада су политички аналитичари сагласни да је трка све неизвеснија последњих недеља, преноси АП.

Жаир Болсонаро је обећао да ће осигурати очување конзервативних хришћанских вредности, док се да Силва залаже за повратак у просперитетнија времена.

Месецима се прогнозирало да ће да Силва лако победити у првог кругу избора, који су одржани 2. октобра, услед носталгије за временом у време када је био на челу државе, у периоду од 2003. до 2010. године, када је економија у земљи била у процвату, а социјална помоћ помогла да се десетине милиона људи уздигне до средње класе.

Испоставило се да су анкете за истраживање јавног мњења значајно подцениле популарност Болсонара, који је након другог круга избора био на другом месту, али је добио подршку од око 43 одсто гласова, док је да Силва био на првом месту међу 11 кандидата са освојених око 48 одсто гласова.

Више од 150 милиона Бразилаца има право гласа на изборима, али је око 20 одсто бирачког тела било уздржано у првом кругу.

Болсонарове четири године на челу државе обележили су прокламовани конзервативизам и одбрана традиционалних хришћанских вредности.

Он је тврдио да ће поновни долазак на власт Луле да Силве довести до успостављања комунизма, легализације дрога, већег броја абортуса и прогона цркава.

Лула да Силва је Болсонара описивао као некога ко угрожава Амазонску прашуму јер је омаловажавао еколошке званичнике и надгледао нагло крчење шума.

Лула обећава помоћ сиромашнима, Болсонаро повећање минималне зараде

Двојица кандидата у петак су се суочила у ТВ дебати, током које су један другог оптуживали за лагање и одбили у више наврата да одговарају један другом на питања.

Лула да Силва је поново обећао да ће издвајати више средстава из буџета за помоћ сиромашнима, али није изнео јасан план како ће то учинити.

Болсонаро је обећао да ће наредне године подићи минималну зараду са 229 долара месечно на 265 долара, иако то није укључено у предлог буџета који је већ послао Конгресу.

Он је рекао да је економски пад током пандемије ковида-19 онемогућио повећање минималне зараде, али да се економска ситуација побољшава.

Током прве дебате двојице ривала овог месеца, да Силва је критиковао начин на који је Болсонаро водио земљу у време пандемије коронавируса, током које је преминуло скоро 700.000 Бразилаца, док се Болсонаро усредсредио на скандале са корупцијом, који су нарушили репутацију да Силвине Радничке партије.

Болсонаро, бивши војни капетан, изабран је за председника Бразила 2018.

Лула да Силва је изабран за председника Бразила 2002, а други мандат је освојио 2006. године.

субота, 25. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије