Читај ми!

Стампеда са највише жртава у последње три деценије

Током прославе Ноћи вештица у Сеулу, главном граду Јужне Кореје, погинуле су најмање 153 особе, а 82 су повређене. У последње три деценије догодио се велики број стампеда са смртним исходима, углавном током ходочашћа, спортских догађаја и концерата.

У стампеду током прославе Ноћи вештица у јужнокорејској престоници Сеулу погинуле су најмање 153 особе, а повређене су 82, према последњим подацима надлежних служби. Новинска агенција Ројтерс подсећа на стампеда са највише жртава у последње три деценије.

У априлу 1989. године, 96 људи је погинуло, а најмање 200 повређено у најгорој спортској катастрофи у Британији након што су у гужви прегажени навијачи после полуфиналне утакмице енглеског ФА купа између Ливерпула и Нотингем фореста на стадиону Хилсборо у Шефилду.

Унутар тунела Ал Муаисем у Саудијској Арабији у близини муслиманског светог града Меке, у јулу 1990, 1.426 ходочасника је погинуло током Курбан-бајрама, најважнијег исламског празника ислама, на крају хаџилука.

Стампедо се маја 1994. догодио у близини моста Џамарат у Саудијској Арабији током хаџилука,   када је погинуло 270 људи у области где ходочасници гађају каменицама гомиле камења које симболизују ђавола.

Сто деветнаест муслиманских ходочасника прегажено је током хаџилука у Саудијској Арабији у априлу 1998. године.

У Гани је маја 2001. најмање 126 особа погинуло у стампеду на главном фудбалском стадиону у Акри, када је полиција испалила сузавац на навијаче који су изазвали нереде на трибинама у једној од најгорих фудбалских катастрофа у Африци.

Током ритуалног каменовања ђавола, у стампеду је фебруара 2004. погинуо је 251 ходочасник у Саудијској Арабији. 

Најмање 265 хиндуистичких ходочасника страдало је у гужви у близини једног храма у индијској држави Махараштра у јануару 2005. године.

У августу исте године, најмање 1.005 људи погинуло је у Ираку када је настао стампедо на мосту преко реке Тигар у Багдаду због гласина о бомбашу самоубици у маси.

Јануара 2006. године, 362 ходочасника прегажена су на источном улазу на мост Џамарат када се ходочасници трче да обаве ритуал каменовања током хаџилука.

Гласине о одрону покренуле су стампедо ходочасника у Индији у храму Наина Деви у држави Химачал Прадеш у августу 2008. Најмање 145 људи је погинуло, а више од 100 је повређено.

Месец дана касније, у Индији је 147 људи погинуло у стампеду у храму Чамунда, у близини историјског западног града Џодпура.

У стампеду је погинуло 19 људи и повређено 342 када се људи пробијају кроз тунел на фестивалу техно музике у немачком граду Дуизбургу јула 2010. године.

У новембру 2010. у стампеду на мосту у главном граду Камбоџе Пном Пену, погинуло је најмање 350 људи након што се више стотина људи успаничило током последњег дана фестивала воде.

Више од 230 људи је погинуло у јануару 2013. након што је избио пожар у ноћном клубу у јужном бразилском факултетском граду Санта Марија. У стампеду су прегажене неке од жртава, а многи су се угушили у самом објекту.

Сто петнаест људи је погинуло у октобру 2013. године када је стампедо настао код храма у Индији након што су се покидале поједине сајле на бетонском мосту који води до богомоље. 

Најмање 717 муслиманских ходочасника је страдало, а 863 повређена у стампеду на хаџилуку у Саудијској Арабији септембра 2015. године.

У априлу 2021. године, најмање 44 особе су страдале у стампеду током верског фестивала у Израелу.

Најмање девет људи је погинуло, а десетине повређено у симпатији на отварању музичког фестивала Астроворлд у новембру 2021. на наступу репера Трависа Скота у Хјустону у Тексасу, када су се фанови гурали ка бини.

Јануара ове године, најмање 12 хиндуистичких ходочасника је погинуло, а више од десет је повређено у стампеду у светилишту у Кашмиру током догађаја поводом обележавања Нове године.

Истог месеца у стампеду у цркви на периферији главног града Либерије, Монровије погинуло је 29 људи током целоноћног хришћанског богослужења.

У мају је најмање 31 особа погинула током стампеда у цркви на југу Нигерије, након што су људи који су се појавили да добију храну у цркви пробили капију.

Раније овог месеца, у стампеду на фудбалском стадиону у Индонезији погинуло је најмање 125 људи и повређено више од 320 након што је полиција покушала да угуши насиље на терену, саопштиле су власти.

субота, 25. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије