Читај ми!

Мрачна страна Мундијала у Катару, како се власти "бране" због случајева смрти страних радника

Катар је домаћин Светског првенства у фудбалу од 20. новембра до 18. децембра. Откако је добио организацију шампионата, емират богат гасом трпи жестоке критике због третмана страних радника, углавном из Југоисточне Азије, који су градили стадионе, хотеле, метро и другу инфраструктуру вредну десетине милијарди долара.

На температури од 46 степени Целзијуса, на градилиштима у једној од најбогатијих земаља на свету радило се и по 15 сати дневно и то по највећим врућинама, упркос законској забрани и могућим фаталним последицама од топлотног удара.

Ханкала Белбасе тврди да, ако је неко и пожелео да одустане, то није могао.

Послодавац му је унапред одузео сва документа без којих није могао да нађе други посао, а ни да напусти земљу. У Непалу се преживљава са доларом дневно, док је у Катару минимална плата била 200 долара, али је често каснила по шест до осам месеци.

Ханкала Белбасе није дочекала свог супруга. Умро је током изградње метроа у Дохи, а непалске власти воде га као једног од 1.500 њихових држављана који су у последњих 12 година преминули у Катару.

Небо и земља између званичних и података из медија

Велика је разлика између званичних података и бројева умрлих радника објављених у медијима. Тако је Организациони комитет Светског фудбалског првенства саопштио да је умрло 37, а британски лист Гардијан да је преминуло 6.500 грађевинаца из различитих земаља.

Генерални секретар Фифе Фатма Самура каже да је домаћинство Фифиног Светског првенства омогућило Катару велике кораке у унапређењу људских и радничких права, за које би, како истиче, требало обично да прођу деценије пре него што се остваре.

Управо под притиском међународне заједнице, Катар је пре две године побољшао Закон о раду. Његове власти су похваљене и у Стразбуру због усвајања минималне цене рада од 275 долара месечно, увођења годишњих одмора, здравственог осигурања и оснивања посебног суда који радницима странцима помаже да се добију неисплаћене зараде.

Тими Дејвис, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Дохи каже да систем још није савршен. Док се не побољша, треба водити рачуна о људском достојанству, учинити да закон штити сваког ко овде дође да заради, каже Дејвис.

Укинут је систем "кафале" 

Историјским реформама укинут је и систем "кафале", који је послодавцима давао неограничена овлашћења. Катар је због тога више пута одбијао жалбе међународних организација за људска права, наводећи да су те критике застареле.

"Откако нам је припала част да организујемо Светско првенство, Катар је подвргнут кампањи без преседана, са којом се ниједна земља домаћин никада није сукобила. Она има тенденцију и да се прошири, укључујући измишљање и двоструке стандарде који су толико жестоки да је, нажалост, навела многе људе да сумњају у њене праве мотиве." наглашава шеик Тамим бин Хамад ел Тани, емир Катара.

Тихи протест данске рперезентације

Последњих месеци Катар је на удару и због криминализације хомосексуализма. У међувремену, дозволио је припадницима геј популације да током шампионата исказују своје опредељење, иако су у тој земљи, према Шеријатском закону, истополни односи кажњиви.

Председник Фифе Ђани Инфантино понавља да ће сви бити добродошли на турнир, без обзира на порекло, веру, пол, сексуалну оријентацију или националност.

Капитени многих репрезентација носиће у Катару траку дугиних боја. Фудбалери Данске ће у част тзв. "невидљивих жртава" обути обућу са невидљивим грбом. Репрезентативци Аустралије захтевају истинске промене као наслеђе првог фудбалског шампиона у блискоисточном свету.

Амнести интернешенел је позвао Фифу да оснује фонд од 440 милиона долара, који би био једнак наградном фонду Мундијала, за накнаду штете градитељима објеката Светског првенства. Катар је до сада исплатио 164 милиона долара компензације за више од 36 хиљада радника из 17 земаља, због смрти, инвалидитета и кршења људских права.

Фудбалски савез Србије, како је навео у саопштењу, "поштује право слободног изражавања ставова, али да не жели да учествује у стварима које немају везе са фудбалом".

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара