Читај ми!

Пјонгјанг поново испалио балистичке ракете, јужнокрејска војска у приправности

Северна Кореја је испалила две балистичких ракета кратког домета (СРБМ) код њене источне обале, саопштила је војска Јужне Кореје.

Сеул ускоро завршава две недеље великих војних вежби које су имале за циљ да одврате свог суседа.

Ракете су лансиране у време када се ишчекује прва нуклеарна проба Пјонгјанга од 2017. године. У периоду од 2006. до 2017. године Северна Кореја је одржала шест нуклеарних проба.

Две ракете кратког домета испаљене из области Тонгчеон на северу провинције Гангвон завршиле су у Источном мору, саопштио генералшатаб јужнокорејске армије четири дана након што су два суседа разменила хице упозорења.

"Наша војска је у стању пуне приправности", истиче се саопштењу и додаје да се појачавају безбедне мере уз блиску сарадњу са Вашингтоном.

Индо-пацифичка команда америчке војске навела је да ракете нису представљале непосредну претњу САД или њеним савезницима.

Са друге стране, наглашава се "дестабилизујући утицај незаконитог програма Пјонгјанга за оружје за масовно уништење и балистичке ракете".

Јужнокорејске трупе данас завршавају дванестодневне вежбе, док у понедељак почињу нови заједнички маневри авијације са САД.

Из Пјонгјанга наводе да су недавни ракетни тестови представљају протест против заједничких вежби Сеула и Вашингтона, које оцењују као пробу за инвазију.

Јужна Кореја и Сједињене Државе тврде да су вежбе одбрамбене и служе да се супротставе претњама Севера.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво