Читај ми!

Одлука о ограничењу цене гаса у ЕУ на чекању, министри и даље подељени

Пред Европском унијом остаје дилема како ограничити цену гаса. Раздвајање цене гаса од цене струје, добар је модел, међутим, не решава проблем јер није прихватљив за земље које имају доста електрана на гас. О том предлогу у Бриселу нема јединства, али се у предстојећој грејној сезони од чланица очекује енергетска солидарност.

Чланице Европске уније до 24. новембра требало би да одлуче о неком од модела ограничeња цене гаса и договоре се о принципу поделе трошкова што би наметнула заједничка куповина гаса.

"Министри енергетике ЕУ слажу се да је потребно усмерити се на заједничку куповину. О томе већ неко време разговарамо. Морамо одмах, после грејне сезоне да почнемо да купујемо гас од поузданих партнера широм света", указује чешки министар индустрије и енергетике Јозеф Сикела.

Ко се противи 

Ограничење цена није прихватљиво за Немачку, Холадију, Италију јер би им угрозило снабдевaње гасом, а посебно Мађарску, која отворено критикује бриселски модел солидарности.

"За Мађарску постоје 'црвене линије': да се заједничка набавка гаса може успоставити само на добровољној основи, те да се ценовни лимити за гас не могу односити на дугорочне уговоре", каже министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Указује да "европске бирократе и доста земаља чланица покушавају да протерају руски гас са европског тржишта, али да би га, у случају нужде, прихватили из мађарских складишта".

Какве су цене гаса и струје 

Брзо решење је неопходно, јер све више грађана и привредника у Унији негодује због скупе струје и гаса.

Подаци белгијског националног завода за статистику показују да је годишњи раст цене електричне енергије 81 одсто, а цена гаса већа је 135 одсто.

"Ово је пећ која користи природни гас. Користио сам је три пута дневно, а сада само једном дневно, али је и то огроман трошак. Рачунам да ћу, ако је и даље користим три пута дневно, добити рачун од 10.000 до чак 15.000 евра до краја године", истиче власник продавница брзе хране у Белгији Али Демир.

Власник берберница у Белгији Салвадор каже да је њихов рачун за струју некада био 300 евра месечно, а сада се попео на 900 евра. "Ми смо само берберница, а ово је само струја", додаје.

Стручњаци саветују да сада треба куповати гас и попунити складишта јер је цена у паду. Ове седмице креће се око 900 евра.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара