Читај ми!

Најмоћнији кинески вођа после Мао Цедунга - шест ствари о Си Ђинпингу

Председнику Кине Си Ђинпингу је и формално поверен трећи мандат на месту генералног секретара Комунистичке партије и тако постао најмоћнији кинески вођа после Мао Цедунга.

Си Ђинпингу је давањем трећег мандата на челу Комунистичке партије Кине учвршћен положај најмоћнијег кинеског лидера. Тренутно је истовремено генерални секретар Комунистичке партије, председник државе и на челу војске. Називају га и Врховним вођом.

Три кључна положаја у партији, држави и војсци

Си Ђинпинг рођен 1. јуна 1953. године у Пекингу. Тренутно је на три најважније позиције у земљи - као генерални секретар, он је шеф Комунистичке партије Кине; као председник, он је шеф кинеске државе, а као председавајући кинеске Централне војне комисије он командује оружаним снагама земље.

На Осамнаестом конгресу КПК 2012. године, делегати су га 8. новембра изгласали за следећег председника Кине. Конгрес га је 15. новембра изабрао за новог секретара Комунистичке партије Кине, председника Централне војне комисије КПК.

Национални народни конгрес изабрао га је, 14. марта 2013, за новог председника Кине.

Свекинески народни конгрес једногласно је изгласао реизбор Сија Ђинпинга за председника Кине 17. марта 2018. године. 

На 20. конгресу Кинеске комунистичке партије, у Пекингу, Си Ђинпингу је и формално поверен трећи мандат на месту генералног секретара Комунистичке партије.

Добијањем трећег узастопног мандата на челу Комунистичке партије сматра се најјачим вођом после Мао Цетунга.

Кинески сан

Откако је крајем 2012. године преузео дужност председника државе, Си је следио оно што он зове "великим подмлађивањем кинеске нације" у визији која се назива "кинеским сном".

Под њим је друга највећа економска сила на свету спровела реформу у борби против спорог привредног раста, као што је гашење предимензионираних државних индустрија и смањење загађења, као и инфраструктурни пројекат "Један појас, један пут" вредан више милијарди долара са циљем проширења кинеских глобалних трговачких веза.

Земља је преузела већу иницијативу на глобалној сцени. Када је реч о спољној политици, Си  отвара Кину према свету и изградњу земље која не зависи ни од кога. Кинески шеф државе наставио је да шири кинески утицај на Блиском истоку, у Африци, као и у Латинској Америци, унапређујући притом економску и привредну сарадњу.

Привредни раст је успорила пандемија ковид 19. С обзиром да ће пред њим остати изазови везани са ковид, наставак економског раста, јачање војске и питање Тајвана, трећи мандат би могао да му буде најтежи до сада, сматрају аналитичари.

Мисао Си Ђинпинга

Развио је сопствену идеологију Си Ђинпингова мисао о социјализму са кинеским карактеристикама за нову еру.

Идеологија наглашава оживљавање мисије странке као политичког, економског, друштвеног и културног лидера Кине и њену централну улогу у постизању циља "националног подмлађивања", враћања земље на истакнуту позицију у свету. 

Ублажена политика једног детета

Две године након доласка на власт, Си је 2015. ублажио политику једног детета, након 35 година.

Паровима од којих су супруга или супруг једино дете својих родитеља дозвољено је да имају двоје деце.

Политика једног детета у Кини уведена је пре више од три деценије да би се смањио наталитет и контролисао раст становништва у најнасељенијој земљи на свету.

Култ личности

Си је, према писању западних медија, створио култ личности око себе откад је ступио на дужност председника, уз књиге, цртане филмове, поп песме и плесне рутине у част његовој владавини.

Након Сијевог успона у водеће језгро КПК, многи га називају оцем нације.

Приватни живот

Био је ожењен два пута. 1980-их се венчао са Ке Лингинг, ћерком дипломата Ке Хуаа, амбасадора НР Кине у Лондону.

Брак се након неколико година завршио разводом.

Потом се 1987. оженио за познату певачицу Пенг Љуан с којом има ћерку, која тренутно под псеудонимом студира на Харварду.

Си поседује диплому из хемијске технологије и докторат из политичких наука.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара