Читај ми!

Брисел усвојио мере за ублажавање енергетске кризе, Украјини обећана финансијска помоћ

Лидери ЕУ договорили су се о пакету мера за ублажавање енергетске кризе, али детаљи плана тек треба да буду потврђени. Кључна мера на којој се наставља рад је замрзавање цене увозног гаса. Европски лидери су обећали наставак финансијске подршке Украјини. Володимир Зеленски тражи од ЕУ и САД три до четири милијарде евра месечно.

Лидери ЕУ саопштили су да имају договор како ублажити последице кризе за грађане и привреду. Рад на детаљима ће ипак бити препуштен министрима енергетике.

"Једногласно смо одлучили да радимо заједно на европском нивоу како бисмо оборили цене, гарантовали сигурност у снабдевању и смањили потрошњу енергената", саопштио је председник Европског парламента Шарл Мишел.

Немачки канцелар Шолц упозорио је да би ограничавање цене гаса, могло да доведе до несташтице, али је прихватио да се ради на овој мери, која је била кључни захтев већег броја земаља.

"Дали смо врло јасан мандат министрима енергетике да раде на ограничењу цене. То је велики корак напред, али још није успех. Бићемо задовољни кад мере буду усвојене, а цене и рачуни почну да падају", указује председник владе Белгије Александар Де Кро.

Заједничка куповина гаса 

Предлог који је добио јасну подршку свих је иницијатива за заједничку куповину гаса за наредну сезону.

То значи да би Европа, купујући гас, наступила као јединствени блок, а та платформа за набавку гаса била би отворена и за Србију и Западни Балкан.

Другог дана самита, ЕУ је обећала наставак финансијске помоћи Украјини и у наредној години у износу од 18 милијарди евра.

О односима са Кином

После расправе о Кини, Урсула фон дер Лајен каже да је кинески систем фундаментално другачији од европског и да ће се то одразити на међусобне односе.

"Научили смо лекцију колико је тешко, али неопходно ослободити се зависности од руског гаса. У случају Кине, постоји ризик зависности од технологије и сирових материјала. Зато морамо да јачамо сопствене капацитетете", навела је Фон дер Лајенова.

Коначни договор о енергетици очекује се до краја месеца, али није искључен још један самит лидера.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара