Читај ми!

Трка за новог станара Даунинг стрита – ко су фаворити

Посланици британске Конзервативне партије почели су да се изјашњавају о кандидатима за лидера странке који ће уједно постати и нови премијер Уједињеног Краљевства. Као фаворити већ су се истакли некадашњи министар финансија Риши Сунак, председавајућа Доњег дома Британског парламента Пени Мордаунт и летос смењени премијер Борис Џонсон.

Грејам Брејди, званичник конзервативаца одговоран за изборни процес, најавио је да ће кандидатима који ће доћи на место Лиз Трас, која је у четвртак поднела оставку, бити потребно најмање 100 номинација од посланика те странке до понедељка у 14 сати по локалном времену.

Ако само један кандидат испуни тај праг, он ће аутоматски постати лидер. Иначе, онлајн гласање чланова странке завршава се следећег петка, 28. октобра.

Победник избора биће пети премијер из редова конзервативаца за нешто више од шест година и већ трећи у овом изборном циклусу.

Посланици торијеваца почели су да се изјашњавају о подршци некадашњем министру финансија Ришију Сунаку, тек летос смењеном премијеру Борису Џонсону и председавајућој Доњег дома Британског парламента Пени Мордаунт.

Према јавним објавама подршке које је досад сакупио новинар лондонског Тајмса, Сунак води са 44 гласа, други је Џонсон са 26, а трећа је Морадаунтова са 15. 

Риши Сунак

Након што је кратак мандат Лиз Трас провео у "задњим редовима", бивши министар финансија Риши Сунак се вратио на сцену.

У једној од објави подршке Сунаку наводи се да "није време за експерименте и неозбиљност и да је Британији потребан неко озбиљан, проверен, компетентан и љубазан."

Сунак се, како наводе поједини медији, показао као пророк пропасти кабинета Лиз Трас, јер су се многа предвиђања која је изнео летос о њеном економском плану остварила.

Упозорио је да ће смањење пореза без покривања тих средстава на другој страни довести до пада фунте, панике на тржишту обвезница и забринутости Међународног монетарног фонда.

Сунак се досад већ борио са финансијском кризом изазваном пандемијом ковида 19.

На летњим изборима после пада владе Бориса Џонсона тесно је изгубио од Лиз Трас добивши 43 одсто гласова посланика Конзервативне странке.

Познато је да има поверење посланика и због својих тачних процена кризе која је избила важи за фаворита за станарско право у Даунинг стриту.

Пени Мордаунт

Трећепласирана са прошлих избора, председавајућа Доњег дома Парламента Пени Мордаунт је можда већ имала генералну пробу за премијера ове недеље, након што је на дебати заменила одсутну Лиз Трас.

Мордаунтова је резервиста Краљевске морнарице и кратко је била министар одбране.

Као и Сунак, она је из умеренијег крила странке. Међу посланицима је чак било говора о томе да су њих двоје "тим из снова", иако се још не зна да ли би неко од њих прихватио да буде други по рангу у влади (министар финансија) уместо челног положаја.

Своју кандидатуру данас је и најавила.

"Кандидујем се да будем лидер Конзервативне странке и ваш премијер – да ујединимо нашу земљу, испунимо обећања и победимо на следећим општим изборима", поручила је на Твитеру.

Борис Џонсон

Упркос летошњем изнуђеном повлачењу после серије скандала у којима се највише истичу журке у Даунинг стриту у време најстроже забране кретања током епидемије ковида, Борис Џонсон у одређеним круговима торијеваца и даље представља кандидата који доноси стабилност.

Џонсонови најближи сарадници почели су лобирање за његову канидатуру већ неколико сати пошто је Лиз Трас поднела оставку, тврдећи да "средњорочно представља најбоље решење за торијевце".

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је и да се неће кандидовати за место премијера и да нагиње ка томе да подржи бившег премијера Бориса Џонсона. 

Летос у свом последњем говору као премијер, Џонсон је направио једну од својих карактеристичних алузија на античку историју. Рекао је да ће се "вратити свом плугу" као римски државник Синсинат – сугеришући мирнији живот у задњим клупама. Али Синсинат није тако видео своју будућност. Позван је са "свог плуга" да се врати у Рим на други мандат – овог пута као диктатор.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара