Читај ми!

Нови Зеланд, законом против компликованих речи

Нови Зеланд се опрашта од грандиозних меморандума и дугачких речи новим законом којим ће жаргон и сложен језик избацити из бирократије, преноси Гардијан.

Закон о обичном језику, који од званичника захтева да користе једноставан, лако разумљив језик у комуникацији са јавношћу, прошао је треће читање.

Влада Новог Зеланда каже да ће то допринети инклузивнијој демократији, посебно за људе који говоре енглески као други језик, особе са инвалидитетом и оне са нижим нивоом образовања.

"Људи који живе на Новом Зеланду имају право да разумеју шта влада тражи од њих да ураде, која су њихова права, на шта имају право од владе", каже посланица Рејчел Бојак, која је представила закон.

Опозиција је, међутим, обећала да ће укинути закон ако буде на власти следеће године.

Национални посланик Симеон Браун рекао је да је то "решење у потрази за проблемом" и да ће створити нове слојеве бирократије у виду "службеника на једноставном језику".

"Полиција на чистом језику. То је оно што ће они постати. Полиција на једноставном језику, која ће имати беле мантиће, трчати около, гледати преко рамена свих јавних службеника, проверавати... да ли пишу речима мањим од једног слога" рекао је Браун.

Заговорници једноставног језика рекли су да ће закон уштедети новац и време и да је јасна комуникација кључ за функционисање демократије.

Други су тврдили да ће закон побољшати доступност за особе са инвалидитетом, старије особе и оне којима је потребан превод докумената.

У живописној, понекад жучној дебати, посланици су се ослањали на Шекспира, Чосера и Вордсворта, да би бранили и оповргавали предлог закона.

"Не плашите се простог језика", рекао је посланик Глен Бенет.

"Сви ви лепо образовани људи, са елоквентним кашикама у устима... Још увек можете да изговорите своје велике, дивне, огромне речи које ја немам, и слажем се са тим, јер се ради о приступачности. Ово се односи на језик који свако и свако може да разуме", казао је Бенет.

"Бити или не бити, то је велико питање, али на страни 'бити' они имају 65 гласова, тако да ће се то вероватно догодити", казао је посланик Зелених Теанау Тујоно.

Предлог закона је на крају усвојен уз подршку Лабуристичке, Зелене и Маорске странке.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво