Читај ми!

Може ли руски гас преко турског чвора да снабдева целу Европу

Русија се спрема да транзит гаса из оштећених гасовода "Северни ток" преусмери преко Црног мора у Турску. Гасовод Турски ток је једини који сада руски гас допрема пуним капацитетом, а могао би бити и главни за читаву Европу.

Турска има три дотока руског гаса – стари кроз Украјину и два директна "Плави ток" и "Турски ток". Председници Путин и Ердоган договорили су се да се у Турској направи гасно чвориште преко којег би могао да се снабдева цео стари континент.

"Европа размишља како да обезбеди енергију за предстојећу зиму. Ми, хвала Богу, немамо такав проблем. Штавише, на последњем састанку са господином Путином, договорили смо се о стварању гасног чворишта преко којег Европа може да користи руски гас", рекао је турски председник.

Турско гасно чвориште предвиђа градњу три нова гасовода. Турски медији преносе – једна траса ишла би до Италије, друга преко Бугарске у Северну Македонију, Албанију и Србију, а трећа, преко Румуније, Мађарске у Западну Европу. Са "Балканским током", који се снабдева из "Турског тока" наша земља је већ на транзитној траси тог система.

"Подсетићу да из Русије може да се транспортује, према Турској и после даље у Европу и гас из бивших совјетских република које такође имају велике количине гаса. Очигледно је то нешто што није везано само за Турски ток, чим се помињу и нови гасоводи", рекла је Јелица Путниковић, уредница портала "Енергија Балкана".

"Турски ток" нема више ни техничких препрека за безбедан рад. Крајем септембра компанија "Турски ток", регистрована у Холандији, остала је због санкција без извозних лиценци. Мађарска је потврдила да јој је лиценца враћена.

"Холандске власти су дале извозне дозволе за опрему Гаспромовој холандској фирми, која управља "Турским током" чиме је обезбеђено дугорочно одржавање гасовода. То ми је потврдио и холандски министар енергетике и представници Гаспрома. То је изузетно важно за сигурност снабдевања Мађарске гасом. Турски ток је данас једини гасовод у Европи којим без проблема тече гас од Истока ка Западу", напоменуо је министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Турска је већ гасно чвориште. Поред дотока руског гаса има и Јужни гасни коридор који чине гасоводи ТАНАП И ТАП. Њима се испоручује гас из Азербејџана у више земаља закључно са Италијом.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво