Читај ми!

Улф Кристерсон нови премијер Шведске

Шведски парламент изгласао је да лидер Модерата Улф Кристерсон буде нови премијер Шведске. Кристерсон ће предводити мањинску тространачку владу која ће имати подршку Шведских демократа, друге највеће странке у парламенту.

Улф Кристерсон је изабран за премијера након договора десничарског блока о формирању тространачке владе коју ће чинити Кристерсонови Модерати, Демохришћани које предводи Еба Буш и Либерали Јохана Персона. 

Мањинску владу ће подржавати Шведске демократе, друга странка по јачини у шведском Риксдагу, која се залаже за оштрија правила у вези са миграцијама и досељавањем у Шведску.

За избор Кристерсона гласало је 176 посланика, док су се против његовог избора изјаснила 173 члана парламента.

Нова владајућа коалиција планира да смањи порезе, ограничи олакшице, пооштри правила о миграцијама и да дâ већа овлашћења полицији, као део договора са Шведским демократама.

Пред новом владом су бројни изазови на економском и спољнополитичком плану, а Турска и даље није потврдила да ће одобрити улазак Шведске у НАТО.

Кристерсон: Нико не мисли да су изазови са којима се суочава нова влада лаки

Улф Кристерсон је у првом обраћању медијима по избору у Риксдагу навео да је захвалан и срећан због поверења које су му дали посланици. Додао је да је свестан изазова пред којима се нова влада налази.

"Шведска је земља која се суочава са неколико паралелних криза истовремено. Не сматрам да било ко мисли да су изазови са којима се суочава нова влада лаки", навео је Кристерсон у првом обраћању медијима по избору у Риксдагу.

Лидерка Социјалиста, највеће партије у парламенту и досадашња премијерка Магдалена Андерсон честитала је Кристерсону на избору путем Инстаграма, али је упутила и оштре критике.

"Четири десничарске конзервативне странке су пре избора обећавале много. Али већ чујемо како почињу да крше своја обећања бирачима", навела је Андерсонова на Инстаграму.

Улф Кристерсон ће свој кабинет представити сутра. 

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво