Читај ми!

Порука из Пекинга, тестирамо звер

Кина се спрема за почетак тестирања авиона, описаног као летелицу од "историјског и стратешког значаја". Кинески медији спекулишу да се ради о бомбардеру Х-20, насталом на основу дизајна америчког Б-2. Тестирање новог авиона недуго после поринућа највећег ратног брода у историји Кине, носача авиона класе "003", али и серије ризичних маневара на Пацифику.

Порука из Пекинга, тестирамо звер Порука из Пекинга, тестирамо звер
Мистериозна летелица прекривена великим платном, таквом фотографијом Кинезима је најављено представљање новог авиона ратног ваздухопловства, који званичници у Пекингу најављују као догађај од "историјског и стратешког значаја".

Иако није објављено о којем се авиону ради, медији у Пекингу спекулишу да ће платно бити скинуто са стратешког бомбардера нове генерације Х-20, чије је представљање било најављивано на аеромитингу у Жухају прошле јесени.

Први лет новог авиона најавио је шеф кинеског центра за тестирање летелица, Ге Хепинг.

Кинеске власти су још раније објавиле да је у току развој стратешког бомбардера, чији је изглед донекле откривен прошле године у споту којим се промовише пријем регрута у редове ратног ваздухопловства.

Према доступним информацијама, нова летелица ће бити јако слична америчком бомбардеру Б-2, те да ће имати долет од око 12.000 километара, односно довољно да изведе акције против мета у Аустралији или западној обали Сједињених Америчких Држава.

Класа "003"

Кина је недавно поринула нови носач авиона, дуг скоро 300 метара, опремљен катапултима за лансирање и хидрауличним ужадима за заустављање летелица. Када буде завршен "Фуџијан" или "003" ће, према проценама америчких војних аналитичара, бити "највећи и најмодернији" носач авиона изграђен ван САД.

Готово истовремено, Јапан је у патролу послао "Изумо", некадашњи носач хеликоптера, који је у складу са новом војном стратегијом Токија, преуређен у носач авиона.

Изумо", највећи јапански ратни брод изграђен после Другог светског рата, био је првобитно пројектован као носач хеликоптера, у складу са јапанским законима којим је суштински забрањена производња офанзивних војних систем. Јачањем кинеских амбиција, овај брод је делимично модернизован и на њега су крајем прошле године слетела два америчка вишенаменска авиона Ф-35Б.

Био је то први пут после 75 година да је неки авион полетео или слетео са јапанског носача авиона. Модификација овог брода биће у потпуности окончана за две године, негде у време када ће и кинески "тип 003" бити спреман за акцију.

Дуг 248 метара, "Изумо" је други највећи носач авиона изграђен у Јапану. Двадесетак метара дужи "Шинано", који је у ствари био модификовани бојни брод класе "Јамато" потопила је америчка подморница крајем 1944. године, свега десетак дана пошто је уведен у службу ратне морнарице.

Серија инцидената у Пацифику

Поринуће новог носача авиона и најава промоције стратешког бомбардера временски су се подударили са серијом ризичних потеза кинеских, руских, америчких и јапанских морнарица у Пацифику.

Серија блиских сусрета кинеских и тајванских авиона, током претходних седмица, некако, у други план је бацила жалбе канадских власти, које тврде да су кинески ловци од краја децембра у најмање 60 наврата "прозујали" поред патролних авиона ангажованих у водама око Северне Кореје.

Кинеским маневрима прикључио се и носач авиона "Лиаонинг", који је прокрстарио водама јужно од Јапана и источно од Тајвана, после чега је Пекинг оптужио јапанске власти да прате и ометају овај брод.

"Не требају нам посебни фотографи са јапанских бродова и авиона", рекао је портпарол кинеског министарства одбране.

Власти у Токију су у пратњу кинеског носача авиона послали управо "Изумо", тврдећи да су кинески авиони извели стотине летова у међународним водама јужно од Јапана.

У сложене односе укључули су се и Руси, са којима се Јапанци већ деценијама споре око Курилских острва. Острва на граници између Охотског мора и Тихог океана, у Русији позната као Јужни Курили, а у Јапану као "северна територија", предмет су спора двеју држава још од краја Другог светског рата, када су совјетске снаге заузеле острва Кунашири (руски Кунашир), Еторофу (руски Итуруп), Шикотан и мали архипелаг Хабомаи.

Најновији у серији спорова Јапана и Русије почео је крајем фебруара када је влада у Токију руску офанзиву на Украјину назвала "озбиљним кршењем међународног права" и придружила се казненим мерама које је Запад увео Москви.

Москва је, у контраудару, сврстала Јапан на листу "непријатељских држава" и прекинула преговоре о мировном споразуму између две државе, којим је требало да буду решена питања која су остала отворена после Другог светског рата, укључујући и судбину Курилских острва.

Кинеска државна телевизија емитовала је снимке заједничких патрола са руским авионима изнад Пацифика, најављујући могућност да се у блиској будућности у таквим маневрима појаве и најмодерније летелице обе државе - руски "су-57" и кинески "ј-20".

Тензије на Пацифику подигнуте су крајем априла када су руске подморнице испалиле крстареће ракете "калибр" на мете у Јапанском мору. Вежбе гађања у Јапанском мору временски су се подудариле са маневрима морнарица САД и Јапана, у којима су учествовали бродови америчке Седме флоте предвођене носачем авиона "Абрахам Линколн".

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво