Читај ми!

Доха, почели индиректни нуклеарни преговори Ирана и САД

Нуклеарни преговори између Техерана и Вашингтона који се воде преко европског посредника почели су у Дохи, главном граду Kатара, јавили су ирански државни медији.

Главни ирански нуклеарни преговарач састао се са изаслаником Европске уније Енрикеом Мором, који ће посредовати између америчке и иранске стране.

Смештени у одвојене просторије хотела у главном граду Kатара, ирански преговарач Али Багери Kани и специјални изасланик САД за Иран Роб Малејар, покушавају да изађу из вишемесечног ћорсокака који је стопирао напоре да се оживи нуклеарни споразум Техерана са светским силама из 2015. године, преноси Ројтерс.

Иран одбија да одржи директне разговоре са својим највећим непријатељем Сједињеним Америчким Државама, што је резултирало договором о "блиским" разговорима уз посредовање Европљанина Мора.

У марту се чинило да је договор близу, али су преговори застали највише због инсистирања Техерана да Вашингтон уклони иранску Републиканску гарду, елитне јединице иранске службе безбедности, са америчке листе иностраних терористичких организација (ФТО).

Прошле недеље један ирански и један европски званичник потврдили су извештачу Ројтерса да је Техеран одустао од захтева да се Гарда уклони са листе ФТО. Са друге стране, два питања још остају нерешена, међу њима и питање санкција против Ирана.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара