САД почеле процес повлачења из Париског споразума

Сједињене Државе званично су обавестиле Уједињене нације да су покренуле процес повлачења из Париског споразума о клими.

Државни секретар Мајк Помпео саопштио је да је предао званичну ноту УН, чиме је почео процес повлачења који ће ступити на снагу за годину дана.

У саопштењу, Помпео је оценио да Париски споразум представља "нефер економско оптерећење" за америчку привреду.

Скоро 200 земаља потписало је у Паризу споразум који предвиђа ограничење емитовања угљен-диоксида који изазива ефекат стаклене баште и доводи до кллиматских промена.

Споразум је забрањивао земљама потписницама да изађу из њега три године од ратификације 4. новембра 2016, а Сједињене Државе су сада прва земља која је то учинила.

Како подсећа АП, овим чином највећи емитер гасова са ефектом стаклене баште остаће изван овог историјског споразума о спречавању погубних климатских промена, а што је председник Доналд Трамп обећао на почетку свог мандата како би заштитио домаће произвођаче нафте, гаса и угља.

"Оно што нећемо да учинимо јесте да кажњавамо амерички народ, а да обогаћујемо иностране загађиваче", рекао је 23. октобра Трамп, најављујући повлачење САД из Париског споразума.

У време Трамповог претходника Барака Обаме, Сједињене Државе су 2015. потписале Париски споразум, са обавезом да до 2025. емитовање гасова са ефектом стаклене баште смање за 26 до 28 одсто од нивоа из 2005.

Трамп је током председничке кампање обећао да ће одустати од те обавезе, тврдећи да она штети америчкој економији, док другим великим загађивачима, попут Кине, споразум омогућује да повећају емитовање гасова.

Он је, међутим, био приморан правилима УН да чека до 4. новембра ове године да би покренуо процес повлачења из споразума.

Повлачење САД из Париског споразума ступиће само дан после председничких избора 4. новембра 2020.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара