Самит у Варшави, главна тема Русија

У Варшави се одржава дводневни Самит НАТО-а, последњи на којем ће учествовати амерички председник Барак Обама. Упркос бројним безбедносним изазовима, тероризму и Брегзиту, главна тема Самита биће Русија.

Варшава је од данас затворен град, безбедност је на највишем нивоу, на улицама 6.000 полицајаца, улице у центру празне. Затварују се поклопци канализације и распоређују снајперисти уочи вечерашњег доласка америчког председника.

"Грађани и гости могу да се осећају сигурно, припремили смо специјалне безбедносне мере за одбрану од евентуалних терористичких напада", истиче Јарослав Јозвијак, заменик градоначелника Варшаве.

Тероризам ипак неће бити главна тема лидера Северноатлантске алијансе. Много их више брине Русија.

Немачка канцеларка упозорава да је сукоб Русије са Украјином дубоко пореметио чланице Алијансе из источне Европе.

"Ако је валидност закона и граница угрожена речима и делима, поверење у НАТО је изгубљено. Тиме су посебно угрожени наши савезници на истоку. Сви се слажемо да се трајна безбедност у Европи може постићи само са Русијом, а не против ње", истиче немачка канцеларка Ангела Меркел.

Пољски званичници сматрају да ће тај самит бити прекретница, јер ће одлуком о размештању четири батаљона у Пољској и балтичким земљама рећи јасно "не", како кажу, "империјалистичкој политици Русије".

"Ово ће бити важан самит у историји наше алијансе. Наше веће војно присуство у Пољској, Литванији, Летонији и Естонији биће мултинационално и послаће јасну поруку да је напад на једног нашег савезника напад на целу Алијансу", наводи Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а.

Москва поручује да ће на састанку Савета Русија–НАТО 13. јула имати озбиљан дијалог у вези са повећаним активностима НАТО-а дуж руске границе. Као одговор на појачавање поморских снага НАТО-а у Црном мору, Русија ће учинити све да баланс снага у региону не буде нарушен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије