Пољски министар: Русију не смемо да третирамо као нормалну државу

Русији не сме да се приступа као нормалној држави све док је окупатор, рекао је пољски министар одбране Антони Маћеревич уочи самита НАТО 8. и 9. јула у Варшави. Истиче да пре разговора са Русијом НАТО мора да се договори како да се од ње брани.

Маћеревич наглашава да није могуће третирати Русију као нормалну државу све док је окупатор и док крши међународни поредак.

"Прво ми међу собом да се договоримо како да се бранимо. После тога ћемо разговарати када и како да се Русија повуче са окупираних територија. Пољска као сусед окупиране Украјине има обавезу да о томе говори", рекао је Маћеревич пољском јавном ТВ сервису ТВП.инфо.

Маћеревич је оценио да одлуке претходног самита у Велсу да се источно крило НАТО појача снагама за брзе реакције од око 5.000 војника нису допринеле већој безбедности Пољске, јер је њихова команда у Шпанији а на вежбама се показало да не би биле у стању да реагују на евентуалну агресију са истока пошто не би стигле на време ни до Варшаве а камоли на источне границе Пољске.

"Сада је најважније трајно присуство америчких војника у Пољској и савезничких на источном крилу НАТО. А такође и посебна улога Пољске у командовању снагама НАТО на источном крилу", истакао је Маћеревич.

Нова пољска Влада конзервативне евроскептичне странке Право и Правда није успела да убеди савезнике у НАТО да на њеној територији отворе нове базе и разместе стално своје војнике. Уместо тога, на самиту у Варшави очекује се коначна одлука где ће тачно бити размештена четири батаљона у којима ће се у ротацијама смењивати војници чланица НАТО.

На челу тих батаљона биће Велика Британија, Немачка и САД, а за четврти батаљон у обзир долази Канада.

НАТО такође између осталог намерава да на самиту у Варшави потврди своју политику отворених врата и после позивнице за Црну Гору која сада чека да њен улазак у западни војни савез ратификују парламенти 28 земаља чланица.

У Варшаву на самит НАТО у петак и суботу стиже 61 делегација на челу са 18 шефова држава, 21 премијером уз учешће 41 министра спољних послова и 39 министара одбране, као и највиших званичника Европске уније, председника Европског савета Доналда Туска и шефа Европске комисије Жан-Клод Јункера.

Самит прате невиђене мере безбедности а Пољска је од 4. јула на месец дана обновила контролу својих унутрашњих шенгенских граница са Немачком, Чешком, Словачком и Литванијом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије