Амерички стручњаци: Затајиле тајне европске службе

Напади у Бриселу открили су катастрофалне недостатке у европској безбедносној политици, а на видело избијају ривалства и сујете разних европских тајних служби, тако да су потребне корените промене, оцењују амерички стручњаци за безбедност.

Међу америчким експертима за тајне службе то је била нека врста јавне тајне, али откако су се догодили напади у Бриселу о томе се дискутује и јавно у америчким медијима, преноси Дојче веле. Реч је о неспособности Европљана да се побрину за сопствену безбедност, оцењују они.

Најновији терористички напади у Белгији могли би да ослабе европску безбедност и да додатно појачају страх од грешака тајних слуžби, пише Њујорк тајмс.

У погледу растућег међународног тероризма, угледни лист, као и многи други медији закључује да ће Европа дугорочно остати рањива.

То се види по томе што полицији и тајним службама, упркос грозничавим активностима након напада у Паризу, није пошло за руком да осујете нападе у Бриселу.

Белгијске "преоптерећене тајне службе" не могу више да пруже отпор "дубоко укорењеној терористичкој мрежи", наводи њујоршки лист.

Белгија се у тексту у Њујорк тајмсу означава као "најбогатија пала држава на свету".

Један од највиђенијих америчких експерата за безбедност Дејвид Игњатиус у Вашингтон посту је проширио заједљиве критике на рачун свих европских земаља.

Брисел је "на шокантан начин показао нефункционалност Европе у односу на сопствену безбедност", закључио је он.

"Најновији напади су показали да још постоје рупе у сарадњи европских тајних служби", констатује Карл Хвенмарк Нилсон из труста мозгова Брукингс у разговору за Дојче веле.

"Међу њима не постоји свеобухватна размена информација", закључује он и криткује "ривалство међу тајним службама", чак и унутар појединих драва.

Поверење Американаца у европске тајне службе није никада било велико, изузимајући Француску и Велику Британију.

Немачке тајне службе јесу такође "компетентне", пише Дејвид Игњатиус, али додаје да због недостатка подршке политике и јавности не могу да искажу своју снагу.

Другим европским земљама САД верују врло мало или им уопште не верују, додаје он.

Многи амерички експерти виде само једно решење: тајне службе морају да се опросте од уображености и сујете.

"Потребан нам је ригорозан начин рада када је реч о размени тајних података", каже Карл Хвенмарк Нилсон.

Тренутно слабашну сарадњу европских служби он пореди са ривалством и несарадњом ЦИА и ФБИ пре напада ма Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001.

Додуше амерички медији не приписују кривицу само Европљанима. Најдубљи разлог је, по Нилсону, "пропаст коалиције којом је требало џихадисте држати под контролом а коју је предводила САД".

Он би такође желео да тајне службе тешње сарађују и у том смислу сматра да "САД треба да преузму водећу улогу како би повезале све тајне службе".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара