Спречен терористички напад у Француској, ухапшен џихадиста

Ухапшен је држављанин Француске који је осумњичен да припада екстремистичкој групи која је планирала нападе у тој земљи. Осумњичени за планирање напада на Француску осуђен прошле године у Бриселу, преноси "Франс прес".

Министар унутрашњих послова Бернар Казнев рекао је да је хапшењем спречен терористички напад који је био у напредној фази планирања.

Казнев је рекао да је акција спроведена у Аржентеју у Париском региону, а да је осумњичени ухапшен у стамбеној згради.

Навео је да нема доказа које би ухапшеног повезали са извршеним терористичким нападима у Паризу и у Бриселу.  

Агенција Франс прес преноси да је осумњичени за планирање напада на Француску осуђен у одсуству у јулу прошле године у Бриселу заједно са Абделхамидом Абаудом кога је полиција убила после терористичких напада у Паризу у новембру. 

Француски министар Казнев оценио је "важним" саслушање француског држављанина Реде К, рекавши да је то почетак убрзаног расветљавања позадине напада на Париз. Реда К. је у судском процесу против организоване мреже сиријских џихадиста, осуђен у Бриселу у одсуству на 10 година затвора.

Белгијски држављанин пореклом из Марока Абделхамид Абауд, оптужен као главни организатор терористичких напада у Паризу 13. новембра и убијен пет дана касније током полицијске рације, осуђен је, такође у одсуству, на 20 година затвора. Укупно 28 особа, повезаних са терористичком мрежом коју је предводио 41-годишњи Халид Зеркани из Брисела, осуђено је 29. јула прошле године.

После хапшења Реде К, полиција је у ноћи између четвртка и петка у париској четврти Аржантеј спровела рацију у једној стамбеној згради, пошто је претходно евакуисала станаре ради безбедности истраге.

У терористичким нападима у уторак на бриселском аеродрому Завентем и метро станици Малбек, за које је одговорност преузела Исламска држава, погинула је најмање 31 особа, а 300 је повређено.

У оквиру истраге о тим нападима, у четвртак је у Бриселу ухапшено шест особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара