Папа на Велики четвртак опрао ноге мигрантима

Поглавар Римокатоличке цркве Фрања опрао је и пољубио ноге муслиманских, православних, хинду и католичких избеглица, проглашавајући их децом истог Бога у знак добродошлице и братства у време појачаних антимуслимански и антимигрантских осећања након напада у Бриселу.

Папа Фрања је у предускршњем ритуалу с тражиоцима азила у прихватном центру у насељу Кастелнуово Ди Порто, код Рима, осудио терористички масакр у Бриселу као "гест рата" који су извели, како је рекао, крволочни људи у служби индустрије оружја.

Папа током обреда на Велики четвртак традиционално пере ноге дванаесторици људи, у знак сећања на гест Исуса Христа, који је, према Библији, опрао ноге дванаесторици апостола.

Фрања је свој гест супротставио "гесту разарања" који су извели нападачи у Бриселу, рекавши да су они желели да униште братство човечанства које представљају мигранти.

"Имамо различите културе и религије, али ми смо браћа и желимо да живимо у миру", рекао је папа.

Неколико миграната је заплакало пошто је Фрања клекнуо пред њима, просипајући по њиховим ногама свету воду из бокала од месинга, након чега их је обрисао и пољубио.

Фрању су окупљени поздравили плакатом добродошлице на неколико језика док је ходао импровизованим пролазом ка простору на којем је одржао мису.

Само део од 892 тражилаца азила из центра присуствовало је папином ритуалу и многа места су остала празна.

Папа је, међутим, на крају мисе појединачно поздравио свакога ко је присуствовао, позирајући за селфије и прихватајући исписане поруке док се кретао међу редовима.

Фрања је увео прање ногу муслиманима и женама, упркос жестоком противљењу хиљада конзервативних католика.

Ватикан је саопштио да је у данашњем ритуалу учествовало осам мушкараца и четири жене.

Међу женама су биле једна италијанска католкиња која ради у центру и три коптске мигранткиње из Еритреје, док су међу мушкарцима били четворица католика из Нигерије, тројица муслимана из Малија, Сирије и Пакистана, и један Индус.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара