Ирански хакери оптужени за нападе на америчке банке

Седам хакера осумњичено је за угрожавање америчке инфраструктуре и финансијског система више америчких банака, саопштили су амерички званичници. Сумња се да су хакери повезани са иранском владом.

У оптужници, коју је против иранских хакера објавило америчко тужилаштво, наводи се да је намера хакера била да се угрозе витални амерички интереси у више банака и мањих брана у близини Њујорка.

"Напади су били немилосрдни, систематски организовани и широког домашаја, угрозили су економску стабилност и конкурентност наше земље на глобалном тржишту и усмерени су против наше националне безбедности", рекла је државна тужитељка Лорета Линч.

Један од седморице хакера осумњичен је за вишеструко пробијање контролног система мање бране на Авенији Бауман, која је део мреже за одбрану од поплава у области Рај Брук, око 32 километра северно од Њујорка.

Упадом у тај систем, хакер је имао приступ информацијама о операцијама на брани, нивоу воде, температури и систему за наводњавање.

Нападач је такође имао могућност да управља системом за наводњавање и контролише ниво воде, али је дошло до искључења система из интернет мреже непосредно након што је упад извршен. Осумњичени хакери радили су за иранске компјутерске компаније повезане са иранском владом, укључујући и Исламску револуционарну гарду, навели су званичници.

Нико од нападача није ухапшен и не зна се да ли ће ико од њих уопште бити ухапшен или осуђен у одсуству, као ни да ли ће то дати резултате у борби против оваквих криминалних дела.

У мају 2014. године, петорица кинеских војних званичника осумњичена су за нападе на неколико америчких компанија, међу којима су били "Ју Ес Стили Вестингхаус", и за крађу поверљивих информација, али ниједан од њих није изведен пред амерички суд.

Америчке власти напомињу да им је циљ да хакерима ставе до знања да сваки њихов "клик мишем" може бити откривен, без обзира на то на ком делу планете се налазе.

"Морамо радити заједно на откривању оваквих напада како би тим особама било јасно да ћемо им ући у траг, ма где се налазили", рекао је директор Еф-Би-Аја Џејмс Коми.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара