Северна Кореја тестирала мотор ракете на чврсто гориво?

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун поручио је да је тестирањем мотора ракете на чврсто гориво повећана способност земље да изведе ракетни напад, јавила је севернокорејска агенција КЦНА.

Ким је рекао да је овим потезом појачана моћ балистичких ракета "које могу да немилосрдно погоде непријатељске снаге", пренео је Ројтерс, позивајући се на КЦНА.

Уколико се потврди да је тестирао ракетни мотор, то би могло да значи да Пјонгјанг наставља да брзим темпом ради на програму интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ), упркос санкцијама УН које забрањују такве актвности, оцењује британска агенција.

Пјонгјанг је прошле недеље саопштио да је извео симулирану пробу уласка балистичке ракете у атмосферу и најавио да ће ускоро тестирати балистичке ракете које могу да носе нуклеарне бојеве главе.

Северна Кореја је претходно лансирала ракете дугог домета које користе течно гориво, али није имала капацитета да направи дугометне нити интерконтиненталне ракете на чврсто гориво, наводи Ројтерс.

АП објашњава да се ракете на течно гориво морају допуњавати сваки пут пре него што се лансирају, што продужава време припреме за њихово лансирање, док употреба мотора на чврсто гориво изискује краћу припрему и повећава покретљивост ракета, отежавајући њихово детектовање.

Пјонгјанг је развио ракете кратког и средњег домета и тестирао их, али никада није тестирао ракету КБ-08 ИЦБМ.

Иако се хвали да напредује у њеном развијању, многи експерти верују да Пјонгјанг није способан да у наредних најмање 10 година изради ракетни систем ИЦБМ који би могао да угрози САД, примећује британска агенција.

Северна Кореја је протеклих недеља заоштрила ратоборну реотрику, претећи нуклеарним нападима из предострожности на Вашингтон и Сеул.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара