Финска и Русија затвориле границу за мигранте

Како би била блокирана арктичка рута за прелазак миграната у Европску унију, Финска и Русија су постигле споразум о затварању заједничке границе на северу,

Влада у Хелсинкију је саопштила да само грађани Финске, Русије, Белорусије могу да користе граничне прелазе Сала и Раја-Јосепи на северу Финске.

Како преноси АФП, споразум, чије је трајање ограничено на шест месеци, обелодањен је дан после посете финског председника Саули Нинистоа Москви, где је разговарао са руским колегом Владимиром Путином.

"Разлог за увођење ове рестрикције је спречавање организоване илегалне миграције", навела је финска влада.

У последња четири месеца, више од 1.700 тражилаца азила, углавном из Авганистана и Сирије, прешло је у Шенгенску зону преко два северна руско-финска прелаза.

Прошле године је око 5.500 миграната Арктичком рутом ушло у Норвешку, чланицу Шенгена, а од краја новембра рута се "померила" према Финској након што је Норвешка забранила улазак преко крајњег севера земље.

Финска, која има 5,4 милиона становника, примила је прошле године око 32.000 захтева за азил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара