Пад акција на берзама после напада у Бриселу

Након терористичких напада на бриселском аеродрому и у метроу, акциjе на европским берзама су пале, у чему су предњачиле деонице путничких и авио-компаниjа, jавља агенциjа Роjтерс.

Истовремено, jапанска валута jен jе оjачала за 0,2 одсто, на 111,70 jена за долар, а цена злата порасла први пут за последња четири дана, за 0,6 одсто, известила jе њуjоршка агенциjа "Блумберг".

"Геополитички ризици, укључуjући терористичке акциjе коjе директно погађаjу трговање или кретање индекса, jош увек представљаjу изузетно ризичан фактор коjи треба пратити", изjавио jе директор женевске компаниjе "Б кепитал велт менаџмент" Лорн Баринг.

Инвеститори остаjу фокусирани на развоj ситуациjе у Бриселу, иако су данас обjављени неки позитивни подаци коjи су донели олакшање перспективама привредног раста еврозоне и помогли су европским берзама да изађу из дубоког минуса.

Mеђу оптимистичниjим вестима су раст пословног поверења у Немачкоj у марту, пошто jе сектор малопродаjе профитирао од снажног поверења потрошача, док jе пословна активност у еврозони завршила квартал са бољим резултатима од очекиваних.

Tо jе, како оцењуjе Роjтерс, можда доказ да додатне подстицаjне мере Eвропске централне банке (EЦБ) већ даjу резултата.

"Tек наjављени подстицаjи EЦБ-а требало би да неутралишу ризике. Aли данашњи ружни догађаjи у Бриселу повећаjу неизвесност у погледу перспектива", изjавио jе економиста "Уникредит" банке Eдоардо Kампанела.

Брисел jе потресао низ експлозиjа у којима су 34 особе погинуле, а страхује се да то није коначан број жртава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара