Осуде напада у Бриселу, француски премијер поручује: Европа је у рату

После три терористичкa напада у Бриселу, на аеродрому и на станици метроа, стижу саучешћа из европских земаља, које су забринуте због нових безбедносних претњи. Премијер Србије упутио је изразе најдубљег саучешћа, у своје име и име Владе Србије. Европски званичници и председник Русије Владимир Путин осудили су нападе у Бриселу и понудили помоћ Белгији.

Jутрошње нападе на аеродрому и метро станици у Бриселу европски званичници оценили су као "терористичке акте", а висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини истакла је да је ово тужан дан за Европу, пренео је АФП.

Погођена стравичним нападима, Могеринијева је у сузама прекинула заједничку конференцију за новинаре са јорданским министром спољних послова Насером Јудехом. Извинила се Јудеху, загрлила га, након чега су заједно напустили конференцију за медије, преноси АП.

Председник Европског савета Доналд Туск назвао је нападе у Бриселу "терористичким актом".

"Ја сам запањен јутрошњим експлозијама на аеродрому Завантем и у Европској четврти у Бриселу, које су изазвале неколико невиних жртава и повредиле многе друге", саопштио је Туск.

Према његовим речима, ово је још један доказ на шта су све терористи спремни у мржњи и насиљу.

"Терор је погодио срце Европе. Моје мисли су са жртвама и њиховим вољенима. Останимо снажни, неустрашиви и верни нашим вредностима", поручио је европски комесар за проширење Јоханес Хан на свом Твитер налогу.

Европска унија користиће сва неоходна средства у борби против тероризма, наводи се у заједничком саопштењу лидера 28 земаља чланица ЕУ након терористичких напада у Бриселу.

"Само наша одлучност може заштити европске вредности и толеранцију од напада нетолерантних", наводи се у заједничком саопштењу без детаља о мерама које ће ЕУ предузети.

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да ће Немачка радити са Белгијом како би били пронађени и кажњени извршиоци терористичких напада у Бриселу.

Она је додала да ће се немачка влада састати сутра како би размотрила евентуалне последице тих напада по Немачку.

Генерални секретар Савета Европе Тјорборн Јагланд изјавио је да је шокиран вестима о терористичким нападима у Бриселу.

"Ово је још један напад на европске вредности, јасно је да је реч о терористичким нападима у којима је погинуло много људи. Наше мисли су с породицама жртава, белгијским народом и белгијским властима", рекао је Јагланд на конференцији за штампу у Савету Европе.

Генерални секретар СЕ нагласио је да Европа мора да се држи заједно и да настави одлучну борбу против тероризма, поштујући људска права.

"Ратни чин који захтева мобилизацију" 

Француски премијер Мануел Валс поручио је да је Европа у рату и да је потребна мобилизација, јавио је Либерасион.

Валс је оценио да је опасност данас још већа него што је била пре напада у Паризу новембра 2015.

"Европа је у рату већ неколико месеци", рекао је Валс француским медијима, додавши да су и експлозије које су јутрос уздрмале Брисел "ратни чин пред којим се треба мобилисати".

Уверен је да ће француска влада и снаге безбедности и даље бити крајње будни, мобилисани и одлучни пред тероризмом. Такође је изразио солидарност и саосећање са белгијским народом.

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да је "цела Европа нападнута".

"Нападима у Бриселу, погођена је цела Европа", навео је Оланд у саопштењу.

Француски председник је позвао "целу Европу да предузме круцијалне мере како би се суочили са озбиљним ризицима", преноси АФП.

Амерички председник Барак Обама осудио је из Хаване нападе у Бриселу и рекао да ће САД учинити све да помогну белгијским властима да пронађу одговорне.

"Учинићемо све што је потребно да подржимо нашег пријатеља и савезника Белгију и приведемо правди одговорне," рекао је Обама, напомињући да је ово још један показатељ да се свет мора ујединити у борби против тероризма, без обизра на "националност, расу или веру", пренео је АП.

Мисли Американаца су уз народ Белгије, рекао је Обама на крају тродневне посете Куби.

Генерални секретар УН Бан Кимун и Савет безбедности оштро су осудили терористичке нападе у Белгији, апелујући истовремено на интензивирање међународних напора с циљем да се победе тероризам и насилни екстремизам.

Бан је уверен да ће опредељеност "Белгије и Европе за поштовање људских права, демократије и мирне коегзистенције наставити да буде истински и трајни одговор на мржњу и насиље чије су жртве они данас постали", рекао је његов портпарол, преноси АП.

Британски премијер Дејвид Камерон, који је сазвао за данас ванредни састанак безбедносног одбора (Кобра), поручио је на свом Твитер налогу да је у шоку и да је забринут због догађаја у Бриселу. Истакао је и да ће Велика Британија учинити све што може да помогне.

Камерон каже и да је у разговору са премијером Белгије изразио саучешће и понудио помоћ у успостављању безбедности, преноси Гардијан.

"Ови напади могли су да се догоде и у Немачкој или Великој Британији. Ми смо суочени са веома реалним терористичким претњама у земљама широм Европе и морамо да се супротставимо свим расположивим средствима", упозорио је Камерон.

Холандски премијер Марк Руте оценио је да је Белгија "поново мета кукавичких и смртоносних напада", пренео је АП.

Руте је сазвао састанак владиног министарског кризног штаба упозоривши да је неопходна додатна опрезност у Холандији и најавио да ће у тој земљи бити предузете све неопходне мере предострожности.

"Наша срца су са жртвама и њиховом родбином. Холандија је спремна да помогне и подржи наше јужне суседе на сваки могући начин", поручио је Руте.

Немачки министар правде Хајко Мас написао је на свом Твитер налогу да је данас "црни дан за Ервопу" и оценио да "ужасни догађаји у Бриселу утичу на све нас".

Министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мезијер оценио је да мета данашњих напада нису само Белгија већ цела Европска унија и њена слобода кретања. На то, додао је, указују јасне мете напада, међу којима су међународни аеродром и метро станица у близини европских институција, пренео је Ројтерс.

И шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер оштро је осудио данашње нападе и поручио Белгији да није сама.

Аустријски канцелар Вернер Фајман и вицеканцелар Рајнхолд Митерленер осудили су терористичке нападе оценивши да је реч о "кукавичком и варварском чину".

Напади на цивилно становништво у центру Европе јесу за сваку осуду, истакла је аустријска влада преневши да је Аустрија спремна да се у потпуности солидарише и пружи подршку Белгији.

Европа, како се истиче у саопштењу, мора јединствено да се бори против тероризма и за очување демократских вредности.

Чешки политичари предвођени премијером Соботком и шефом чешке дипломатије Лубомиром Заоралеком осудили су нападе на бриселски аеродром и метро и поручили истовремено да Европа не сме да дозволи да је терористи преплаше.

И руски председник Владимир Путин осудио је терористичке нападе у Бриселу и изразио саучешће белгијском краљу Филипу, саопштио је Кремљ.

У саопштењу се наводи да је Путин "осудио тај варварски злочин" и истакао да се то не може оправдати ни на који начин, и да он "још једном доказује да тероризам не познаје границе и прети свим народима света".

"Борба с тим злом захтева најактивнију међународну сарадњу", навео је Путин у телеграму.

Путин је изразио уверење да ће убице и њихови помоћници бити заслужено кажњени.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу и портпарол председника Тајипа Ердогана оштро су осудили нападе у Бриселу, који су се догодили само три дана након експлозије у Истанбулу, у којој је погинуло четворо туриста.

Своју подршку Белгији понудио је генерални секретар за сарадњу у Персијском заливу Абдулатиф ел Зајани, у име чланица блока који чине Саудијска Арабија, Кувајт, Бахреин, Оман, Катар и Уједињени Арапски Емирати.

Председник Владе Црне Горе Мило Ђукановић изразио је саучешће белгијском премијеру Шарлу Мишелу, наводећи да његова земља снажно осуђује тај злочиначки чин у срцу Европе.

Председница Парламентарне скупштине ОЕБС-а Илка Канерва најоштрије је осудила данашње "дивљачке терористичке нападе" у Бриселу, саопштено је из те организације.

"Ти варварски чинови нису увреда само за Белгију него и за цео цивилизовани свет", рекла је Канерва и додала да "цивилизовани свет нема друге опције него да удвостручи напоре и ојача сарадњу како би се растуриле групе које су починиле та зверства".

Нападе у Бриселу осудио је и председник Европске народне партије (ЕПП) Жозеф Дол, који је поручио да је Европи сада, више него икада раније, потребна заједничка безбедносна политика како би заштитила своје грађане.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара