Паравојне патроле националиста око избегличког центра у Лођу

Пољски екстремисти из Народног радикалног блока организовали су у Лођу добровољачке патроле и око избегличког центра близу тог града на југу земље да заштите Пољаке од евентуалне агресије избеглица, међу којима, међутим, нема никог са Блиског истока или из Африке.

"Лођска бригада ОНР одлучила је да формира безбедносне патроле за случај расистичких изгреда уперених против пољског друштва", саопштили су пољски екстремисти на свом сајту.

Уз обавештење да ће се Лођом и оближњим Гротњикама кретати њихове патроле, радикални пољски националисти објавили су и фотографије једне такве трочлане патроле у паравојним униформама са обележјима ОНР-а.

У месту Гротњики крај Лођа избеглички центар отворен је 2010. године и у њему на азил у Пољској чека тренутно 98 избеглица, од тога 60 деце по националности Чечени, Руси и Украјинци.

"Треба заиста патити од амнезије или апсолутне неосетљивости на историјска сазнања да се посегне за таквим методама", осудио је за данашњу Газету виборчу екстремистичке паравојне патроле пољски историчар, један од саветника бившег председника Пољске Броњислава Коморовског, Томаш Наленч.

Претходна пољска либерална влада премијерке Еве Копач обавезала се прошле јесени да ће Пољска по националним квотама у оквиру механизма релокације примити у наредне две године око 7.000 избеглица из садашњег таласа а нова конзервативна евроскептична влада садашње премијерке Беате Шидло саопштила је да ће ту одлуку и њена влада поштовати.

Пољски конзервативци, међутим, планирају да највећи део тих избеглица приме тек касније 2017. године, при крају рока јер инсистирају да њихове обавештајне и безбедносне службе провере сваког кандидата за пољски азил, као и на томе да те избеглице заиста желе у Пољску.

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски и његов заменик задужен за европска питања Конрад Шимањски неколико пута су поновили да ће предност имати стари, деца и жене и да Пољска није склона томе да пружи уточиште младим мушкарцима, за које је Вашчиковски предложио да се формирају у легије и да их Европа врати у Сирију да се боре за своју домовину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара