Зика вирус потврђен код три труднице у Флориди

Код три труднице у америчкој савезној држави Флорида, које су путовале у земље заражене вирусом зика, потврђен тај вирус.

На Флориди је до сада регистровано 32 случаја оболелих и сви су претходно боравили у зараженим подручјима.

У међувремену, вирус зика откривен је у млеку две заражене мајке, али нема доказа да су преко млека заражене и бебе, саопштила је Светска здравствена организација.

СЗО је поновила смернице да је здравствена корист од дојења новорођенчади већа од било којег потенцијалног ризика за преношење болести.

Сматра се да је вирус зика одговоран за нагли раст броја случајева рађања деце са микорцефалијом, тешким оштећењем мозга у Бразилу, којих већ има око 4.000.

Директор Центара за контролу и превенцију болести Томас Фриден за Глас Америке је рекао да научници раде на проналажењу вакцине, али да ће бити потребно још најмање две године да се вакцина појави на тржишту.

Такође, ова организација испитује 14 нових случаја жена заражених вирусом зика, али не уједом заражених комараца, већ сексуалним односом са мушкарцима који су недавно дошли из вирусом захваћених подручја.

Светска здарвствена организација је 1. фебруара прогласила ванредну ситуацију на глобалном нивоу због брзог ширења вируса зика који преносе комарци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије