Oбарање руског авиона, (ни)је било упозорења

Турска војска објавила је аудио-снимак на коме се чују упозорења пилота турских ловаца Ф-16 руском "сухоју" пре него што је оборен. Руски пилот који је преживео обарање наводи да упозорења није било.

"Овде турска војска. Приближавате се турском ваздушном простору. Упутите се одмах га југу", наводи се аудио-снимку на енглеском језику. Та порука је неколико пута поновљена, додала је турска војска.

Аудио-снимак је раније објавила турска телевизија Фокс, а аутентичност није могла бити проверена. Снимак је пропраћен архивским снимком руских авиона.

Франс прес јавља да руски пилот који је преживео обарање наводи да није било никаквог упозорења турске стране.

"У стварности није било никаквих упозорења – ни преко радија, нити визуелно – тако да нису ни у једном тренутку тражили да прилагодимо курс. Морате да схватите разлику у брзини између тактичких бомбардера попут Су-24. Ако су хтели да нас упозоре, могли су да седе на нашем крилу", рекао је пилот Константин Мурактин.

Мурактин је рекао да је у тренутку обарања летео изнад територије Сирије и да није нарушио ваздушни простор Турске.

"Не, то не долази у обзир, то се није догодило ни на секунд, јер смо били на висини од 6.000 метара, време је било чисто са видљивошћу 'милион' што у нашем жаргону значи више од 10 километара", рекао је пилот у интервјуу телевизији Росија 1.

Тас јавља да је пилот обореног "сухоја" рекао да ће наставити своју дужност у Сирији и остати у бази.

"Радујем се тренутку када ћу бити пуштен из болнице и повратку међу војнике", рекао је Мурахтин руској телевизији, додавши да ће тражити дозволу да остане у вадухопловној бази.

"Имам дуг према мом команданту кога су убили екстремисти на земљи пошто се катапултирао из авиона", рекао је Мурахтин.

Рано јутрос су Мурактина спасли руски и сиријски командоси и он се сада налази у руској бази Хемејмим у Сирији, јавља АП.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара