"САД и Француска заједно до уништења ИД"

Амерички председник Барак Обама изјавио је после састанка с француским председником Франсоа Оландом у Вашингону да САД и Фаранцуска морају заједно да униште Исламску државу.

Оланд је после разговора рекао да је на састанку с Обамом договорено да Француска и САД појачају "заједнички одговор" против Исламске дражве у Сирији и Ираку, што укључује нове акције против финансијске мреже те организације, освајања територија под њеном контролом, као и јачу обавештајну сарадњу.

Председници САД и Француске су такође позвали Русију да своје војне операције у Сирији усмери на Исламску државу.

Барак Обама је рекао да су се он и Оланд сагласили да државе у међународној коалицији, коју предводе САД, морају више учинити у борби против Исламске државе.

Обама је рекао да је Исламска држава "варварска терористичка група" и изразио "потпуну солидарност" с Француском, оцењујући да су напади у Паризу били напади на свет.

"Не смемо подлећи страху", рекао је Обама док је поред њега стао Оланд.

Председник САД је обећао да ће одговорни за нападе у Паризу бити приведени правди.

"Ми ћемо победити, а групе као што је Исламска држава ће изгубити", рекао је Обама, наводећи да се Исламска држава не може толерисати и да мора бити уништена.

Француски председник је рекао да су се САД и Француска одлучиле да "подрже све који се на терену" боре против Исламске државе.

Оланд је рекао да Француска жели да сарађује са свим земљама које су вољне да нађу и спроведу решење за сиријски грађански рат.

"Не желимо никога да искључимо", рекао је Оланд, наводећи да планира да руском председнику Владимиру Путину каже да Француска може да сарађује с Русијом ако Москва концентрише своје војне акције у Сирији на борбу против Исламске државе.

Оланд је рекао да сиријски председник Асад треба да оде с власти што је пре могуће.

Амерички председник је истакао да руски ваздушни удари на умерене опозиционе групе у Сирији јачају режим председника Башара ел Асада и позвао Москву да одигра конструктивнију улогу фокусирањем ваздушних напада на Исламску државу.

Обама је поводом данашњег инцидента у којем су турске снаге обориле руски авион рекао да се подаци о том догађају још појављују, али и навео да Турска "има право да брани своју територију и свој ваздушни простор".

Он је рекао да пад авиона наглашава "текући проблем" руске војне операције у Сирији где Русија напада групе близу турске границе. Додао је да инцидент показује да треба брзо наћи дипломатско решење за сукоб у Сирији.

Председник САД је позвао Турску и Русију да предузму мере да се "обесхрабри свака врста ескалације" због обарања руског авиона.

Обама је рекао да је 65 земаља у коалицији против Исламске државе, док је Русија у "коалицији две земље" и додао да Русија и Иран подржавају Асадов режим. Навео је да би било од "огромне помоћи" ако би Русија сарађивала у решавању сиријског грађанског рата.

Оланд је нагласио да сиријска избегличка криза директно утиче на Европу, и додао да Европа не сме да напусти милионе избеглица које беже од бомби и Исламске државе, јер би то била издаја онога шта Европа представља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара