Читај ми!

Мјанмар, штаповима и Библијом против наркоманијe

Добровољци “наоружани” штаповима и Библијом, уз подршку цркве, узимају у своје руке борбу против хероинске епидемије на северу Мјанмара, чиме се продубљују последице трговине дрогом која већ потхрањује сукоб и корупцију у региону, преноси "Франс прес".

Наркоманија је достигла огромне размере у пограничној држави Качин у Мјанмару који је, по свој прилици, постао зависан од сопственог производа-опијума, чији је други највећи произвођач у свету, после Авганистана, преноси Танјуг.

На обалама реке Иравади, становници села Качо у држави Качин пажљиво ходају међу гомилом доказа зависности од наркотика- шприцевима разбацаним по пешачкој стази и испод дрвећа.

"Млади људи овде немају будућност", каже неименовани локални званичник чији је 18-годишњи унук зависник од хероина, који је у Качину међу најчистијим у свету.

Међутим, поред наркотичке кризе, становници села сада живе у страху од хришћанске организације за борбу против дроге под називом "Пат Јасан", након што су десетине мушкараца у маскирним униформама недавно упале у село са штаповима у рукама и опколиле осумњичене наркомане.

Ту организацију је прошле године основала качинска Баптистичка црква са задатком да примени "шок терапију" на регион "навучен" на дрогу.

Сада "Пат Јасан", како тврди, има 100.000 чланова, а челник канцеларије те организације у главном граду државе Качин Ру Тав изражава уверење да је реч о завери са циљем да се "качинска омладина побије дрогом", додавши да је две трећине његових другова из детињства умрло од последица дрогирања.

У Качину богатом рудама, рудари лако постају зависни од хероина, очајни због тешких услова у којима обављају овај опасан посао, наводи француска агенција уз напомену да око петина од 80.000 Мјанмараца који се дрогирају болује од ХИВ-а.

Производња наркотика одавно у тој земљи распирује рат у којем учествују и етничке оружане групе и мјанмарска војска у држави Шан, надомак "златног троугла" и границе са Кином.

Том Крамер из Транснационалног института, групе за заштиту људских права, каже да мјанмарска војска, подржавајући милиције у држави Шан где се производи хероин и амфетамин, "подстиче трговину дрогом уместо да је сузбија".

Трговина дрогом би требало да буде приоритет владе која буде оформљена после кључних општих избора који ће Мјањмару бити одржани 8. новембра, сматра један западни дипломата, који упозорава да би то могло да "уништи ту земљу".

Међутим, наркотичка криза није била у првом плану када је опозициона лидерка Аунг Сан Су Ћи почетком месеца отпочела изборну кампању у Качину, указује француска агенција.

Осиромашени фармери на северу Мјанмара, иначе, немају много одрживих алтерантива за узгајање опијума, дроге која је високо вреднована у локалној култури и користи се за ублажавање болова.

Узгајање мака је у Мјанмару удвостручено од 2006. године, а картели сада праве и милионе таблета метамфетамина, лако профитирајући у земљи огрезлој у корупцији, закључује Франс прес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије